Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sudjelovao na obilježavanju 60. obljetnice odluka Pariške mirovne konferencije

Pula - Prigodnom svečanošću u pulskoj je Areni pred oko tri tisuće ljudi obilježena 60. obljetnica odluka Pariške mirovne konferencije o razgraničenju sa susjednom Italijom i konačnom sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s matičnom domovinom Hrvatskom. Svečanost se održavala pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i supokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Izrazivši poštovanje svima onima koji svojim djelovanjem pridonose razvoju dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Italije, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks je rekao da je borba za nacionalno oslobođenje i protiv fašizma bila plemenita i opravdana, ali je dodao kako ne mogu dobiti prolaznu ocijenu oni koji su u ime tog plemenitog cilja činili zlodjela, progone i izgone. 

"Upravo je antifašistička borba hrvatskog naroda kao bitna sastavnica svjetske antifašističke koalicije svrstala Hrvatsku na pobjedničku stranu. Ta je borba bila od sudbinske važnosti i presudnog značenja i u stvaranju samostalne Hrvatske, koja u potpunosti dijeli vrijednosti suvremenog svijeta odbacajući svaki totalitarizam, radikalizam i ekstremizam", poručio je Šeks, napomenuvši da Istra, Rijeka, Zadar i otoci nikada ne bi bili hrvatski da nije bilo narodnooslobodilačkog rata. Po njegovim riječima, pravedan i obrambeni Domovinski rat, koji je bio i protufašistički rat, potvrdio je da Hrvatska i danas dijeli ideale slobodnih i demokratskih naroda Europe i svijeta.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina