Predsjednik Sabora Šeks primio predsjednika Europskog parlamenta Pötteringa

Zagreb - Danas je važan dan ne samo zato što je predsjednik Europskog parlamenta imao priliku obratiti se zastupnicima Hrvatskog sabora, već i zato što će danas biti usvojeno 20-ak novih zakona koji će utrti put Hrvatskoj u Europsku uniju, rekao je u Zagrebu predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering. U izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i polusatnog govora u sabornici, Hans-Gert Pöttering predsjedniku Sabora i cijeloj Hrvatskoj uputio je čestitke na "odlučnom i intenzivnom kretanju prema EU".

Naglasio je kako Europska unija nije svrha samoj sebi, već se temelji na vrijednostima ljudskog dostojanstva i odgovornosti osobe prema sebi i prema zajednici, vrijednostima temeljenim na demokraciji, pravnom poretku, socijalnom tržišnom gospodarstvu i načelima solidarnosti i supsidijarnosti. "Izražavam iskrenu nadu i želju da će se Hrvatska tome uskoro pridružiti i da će Europski parlament još u ovom sazivu, do lipnja 2009., imati priliku dati svoj pristanak na pristup Hrvatske Europskoj uniji", kazao je predsjednik Europskog parlamenta Pöttering. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks novinarima je kazao kako je predsjednik Europskog parlamenta u svim susretima tijekom posjeta ponovio stajalište o potrebi Hrvatske da nastavi reforme koje znače učvršćenje pravne države, depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave, čvršću zaštitu manjinskih i ljudskih prava te zaštitu prava prognanika i povratnika kao i da nastavi politiku dobrosusjedskih odnosa sa zemljama regije. U tom je smjeru, naglasio je Šeks, predsjednik Europskog parlamenta dao punu potporu Hrvatskoj i pozitivno ocijenio njezine napore na tim područjima.

"Zahvaljujem predsjedniku Pötteringu i nadam se da će se naša zajednička želja ispuniti da Europski parlament pod njegovim predsjedanjem do 2009. donese odluku kojom će odobriti ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU", kazao je predsjednik Sabora Šeks.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina