Predsjednik Sabora primio u oproštajni posjet mađarskog veleposlanika Lászla Mohaija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Mađarske Lászla Mohaija koji je istaknuo zadovoljstvo kontinuiranom uzlaznom putanjom razvoja inače prijateljskih i partnerskih bilateralnih odnosa.

U razgovoru predsjednika Sabora i mađarskog veleposlanika posebno je istaknuto kako je u zadnje četiri godine uspostavljena tijesna parlamentarna suradnja, kruna koje je bilo potpisivanje Memoranduma o suglasnosti o strategijskom partnerstvu između Hrvatskog sabora i mađarske Nacionalne skupštine u travnju ove godine. Obostrano je zaključeno da hrvatsko-mađarski odnosi mogu poslužiti kao primjer uzornih dobrosusjedskih odnosa. Predsjednik Hrvatskog sabora je mađarskom veleposlaniku zahvalio na efektivnoj podršci Mađarske ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO rekavši kako su solidno postavljeni temelji bilateralnih odnosa jamac svake buduće suradnje između dviju država.

Veleposlanik Mohai je predsjedniku Hrvatskog sabora izrazio zahvalnost za osobni angažman pri otvaranju katedre za hungarologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku koja bi ove jeseni trebala početi s radom.

Predsjednik Sabora Šeks je izrazio nadu da će se ubrzati radovi i s mađarske strane na izgradnji koridora VB i VC, te je napomenuo da se u listopadu ove godine očekuje otvaranje dionice autoceste Sredanci-Đakovo. Istodobno bi trebali početi i radovi na dionici Osijek-Đakovo koja bi krajem 2008. bila puštena u promet nakon čega bi se nastavilo s izgradnjom prometnice od Osijeka prema hrvatsko-mađarskoj granici.
 

Author: Ured predsjednika Sabora