Leko razgovarao s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Svekineskoga narodnog kongresa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Svekineskoga narodnog kongresa NR Kine koji je predvodila predsjednica Odbora Fu Ying.

Leko je ocijenio da je posjet kineskog izaslanstva još jedna potvrda dobrih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Kine. Rekao je kako Hrvatska cijeni međunarodnu politiku Kine koja se temelji na ravnopravnosti međunarodnih subjekata bez obzira na njihovu veličinu. Izrazio je želju da se postojeći odnosi dodatno razviju, osobito u kulturi, znanosti, gospodarstvu i sportu. - Nadam se da će Kina imati razloga i prilike više ulagati u Hrvatsku, osobito u infrastrukturu, turizam i energetiku, rekao je Leko.

Fu Ying je ocijenila kako Hrvatska i Kina imaju odlične političke odnose te da je sad najvažnije pretvoriti ih u konkretne gospodarske rezultate. - Kineska strana ne želi velik suficit u trgovinskoj razmjeni, želimo znati što možemo uvoziti iz Hrvatske, naglasila je Fu Ying. 

Ocijenila je da je velik potencijal 100 milijuna kineskih turista koji svake godine putuju u inozemstvo, a procjenjuje se da će taj broj ubrzo porasti na 400 milijuna. Podsjetila je na strategiju kineske vlade "Novi put svile" koji bi bio ekonomski pojas od Kine preko srednje Azije do Europe, a obuhvaćao bi projekte u infrastrukturi, telekomunikacijama, energetici i medijima. - Hrvatska se, zajedno s drugim državama srednje i istočne Europe, nalazi na ključnom mjestu na tom pojasu, rekla je Fu Ying. Kao jedan od problema navela je strog vizni režim za kineske državljane.
 

Author: Ured predsjednika Sabora