Veleposlanici Slovačke Republike, Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske u nastupnim posjetima kod predsjednika Sabora

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas u nastupne posjete veleposlanike Slovačke Republike Jana Banasa, Bosne i Hercegovine Aleksandra Dragičevića i Kraljevine Španjolske Manuela Salazara.

Slovačkom veleposlaniku predsjednik Sabora je zahvalio na snažnoj i otvorenoj podršci Slovačke otvaranju pregovora Republike Hrvatske i Europske unije. Predsjednik Šeks i veleposlanik Banas su se složili da Hrvatsku i Slovačku povezuju brojne sličnosti koje pridonose učvršćenju inače dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa. Posebna poveznica između dvije zemlje su slovačka manjina u Hrvatskoj te hrvatska manjina u Slovačkoj.

U razgovoru s veleposlanikom Bosne i Hercegovine Aleksandrom Dragičevićem istaknuta je obostrana volja da se u najkraćem roku riješe sva pitanja koja se tiču povratka preostalih izbjeglica i prognanika, Ugovora o uređenju imovinsko-pravnih odnosa te luke Ploče. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je pozdravio početak pregovora BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u studenome 2005. naglasivši kako je u najvećem interesu Hrvatske da BiH što brže napreduje prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, te da za njom krenu i sve ostale zemlje u ovom dijelu Europe.

Predsjednik Sabora i španjolski veleposlanik su se u složili u ocjeni da su odnosi između Hrvatske i Španjolske vrlo dobri, što je naročito došlo do izražaja u podršci španjolske vlade u vezi s početkom pregovora Hrvatske i EU. Veleposlanik Salazar je prenio spremnost španjolske vlade da nastavi Hrvatskoj pomagati u procesu pregovora, te je pozdravio intenziviranje parlamentarne suradnje između Hrvatskog sabora i Zastupničkog doma španjolskog parlamenta.

Author: Ured predsjednika Sabora