Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je izaslanstvo Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju predvodi predsjednik Mirza Kušljugić.

Osim o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni dobrosusjedskim, prijateljskim i partnerskim, razgovaralo se o potrebi izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH te o pristupanju BiH NATO-u i Europskoj uniji. Potvrđena je spremnost Hrvatske da savjetima i prijenosom vlastitih iskustava i znanja pomogne BiH u procesu približavanja EU i NATO-u. Predsjednik Sabora Boris Šprem istaknuo je da sadašnji politički i institucionalni sustav BiH nije uspio zajamčiti jednaku zastupljenost i ravnopravnost svih triju naroda u BiH, a ključ rješenja vidi u postizanju ravnoteže između etničke i građanske zastupljenosti, jačanju bosanskohercegovačkih institucija te ostvarivanju stvarne ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH.

Predsjednik Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirza Kušljugić suglasio se s potrebom izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, iako nema iluzija da će to biti uskoro. Kazao je kako Komisija za vanjske poslove želi konkretnu suradnju sa saborskim odborima za vanjske poslove i europske integracije, "ne samo u rješavanju problema iz prošlosti nego i u suočavanju s izazovima budućnosti", a sve radi unaprijeđenja gospodarskih odnosa. Članovi izaslanstva Komisije za vanjske poslove istaknuli su važnost hrvatske podrške i pomoći u europskim i euroatlantskim integracijama BiH te su izrazili želju da se prije ulaska Hrvatske u EU riješe sva konkretna pitanja između dviju zemalja radi nastavka i poboljšanja suradnje.

Author: Ured predsjednika Sabora