Wu Bangguo: Hrvatska je prijatelj i partner Kine u jugoistočnoj Europi

Zagreb - Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo izjavio je da je Hrvatska povjerljiv i dobar prijatelj i partner Kine u jugoistočnoj Europi te najavio da će kineske vlasti poticati tamošnje tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u infrastrukturu i industriju.

"Hrvatska je povjerljiv i dobar prijatelj i partner Kine u jugoistočnoj Europi, podupire politiku jedne Kine i podržava Peking u svim ključnim pitanjima. To je učvrstilo politički temelj za širenje suradnje na području gospodarstva i trgovine", rekao je Wu na prijamu u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine. Istaknuvši da je Hrvatska najveći kineski vanjkotrgovinski partner u regiji, predsjednik kineskog parlamenta rekao je da je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 1,6 milijardi dolara što je 36 puta više nego prije 20 godina. "Ne postoje nikakve političke prepreke jačanju suradnje i partnerstva na svim područjima, osobito u gospodarstvu, na temelju ravnopravnog odnosa i dobrobiti obiju država i naroda", rekao je visoki kineski dužnosnik. Wu je istaknuo komplementarnost hrvatskog i drugog najjačeg gospodarstva na svijetu na način da se Hrvatska "oslobađa tereta europske gospodarske krize" i razvija svoju infrastrukturu, a Kina ima iskustvo i specijalizirane tvrtke na tome području. "Trebamo iskoristiti te prilike, planirati praktičnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu", rekao je Wu i svoj govor zaključio željom za trajnim prijateljstvom hrvatskog i kineskog naroda te procvatom hrvatsko-kineske gospodarske suradnje.

Na prijamu, koji je organiziralo kinesko veleposlanstvo u Zagrebu, bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je ocijenio da su odnosi dviju zemalja izvrsni i da se temelje na načelima mira, suradnje, nemiješanja u unutarnje stvari i na politici jedne Kine. Istaknuo je da će Kina ulaskom Hrvatske u EU imati važnog prijatelja u Uniji što će dati novu dimenziju gospodarskim odnosima i da će jugoistočna Europa biti regija rasta i ulaganja, osobito u infrastrukturu. "Jačat ćemo infrastrukturne mostove kako bi bili most Kine u Europu, a nadam se da će tome pridonijeti i zajednička ulaganja", rekao je Josipović.

Boris Šprem, predsjednik Hrvatskoga sabora i Wuov domaćin tijekom njegova višednevnog službenog posjeta Hrvatskoj, istaknuo je da kineski gospodarski rast i njezina sve veća politička važnost svrstavaju Kinu u čimbenika svjetskih političkih odnosa o kojemu treba voditi računa svaka vanjska politika. Ocijenivši posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa Hrvatskoj 2009. središnjim događajem u hrvatsko-kineskim odnosima, Šprem je podsjetio na dugotrajne povijesne veze dviju zemalja koje sežu u doba Marka Pola koji je Europi otvorio znamenite putove svile, preko trgovaca, pomoraca i hrvatskih misionara u katoličkim misijama do znanstvenika Andrije Štampara i Berislava Borčića koji su u okviru Lige naroda pomagali Kini 30-ih godina prošlog stoljeća na području javnog zdravstva. "Od uspostave diplomatskih odnosa, odnosi Hrvatske i Kine u stalnom su usponu, a utemeljeni su na uzajamnom poštivanju teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti te visokom stupnju povjerenja i razumijevanja", rekao je Šprem i dodao da dvije države surađuju i na globalnom planu zalažući se za pravedan međunarodni poredak i svjetski mir. (Hina)

Author: iRedakcija/Hina