Norveška će prenijeti Hrvatskoj iskustva u pregovorima s EU

Oslo - Norveška će prenijeti Hrvatskoj svoja iskustva u pregovorima s Europskom unijom, prvenstveno o pitanjima ribarstva i poljoprivrede, a čvrsto podupire hrvatsko nastojanje da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je u ponedjeljak predsjednik norveškoga parlamenta Thorbjorn Jagland nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Predsjednik Sabora u uzvratnom je posjetu Norveškoj, gdje želi ojačati bilateralne odnose dviju zemalja i parlamentarnu suradnju.

"Ovaj posjet je u funkciji jačanja daljnjih bilateralnih i prijateljskih odnosa te jačanja operativnih veza između Hrvatskog sabora i norveškog parlamenta", rekao je Šeks.

 Norveška je desetljećima članica NATO-a, a odbila je članstvo u Europskoj uniji, iako s njom tijesno surađuje.

"Želimo da se ojača suradnja Odbora za poljoprivredu, vanjske poslove i europska pitanja, te da se norveška iskustva i znanja prenesu Hrvatskoj", rekao je Šeks.

Norveška je 1972. prvi put referendumom odbila članstvo u tadašnjoj Europskoj zajednici, a nakon završenih pregovora Norvežani su na referendumu 1994. odbili i članstvo u Europskoj uniji.

"Imamo zajedničke interese i možemo podijeliti iskustva u pregovorima s EU-om, osobito u području poljoprivrede i ribarstva. Ta su pitanja bila važna za Norvešku i mislim da su ribarstvo i poljoprivreda bili glavni razlog zbog čega nismo na referendumu dobili potporu Norvežana za članstvo", rekao je Jagland.
Prema njegovim riječima, "Norveška cijeni hrvatsku ulogu u regionalnoj suradnji, a podupire i njezino nastojanje da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a". Predsjednik norveškoga parlamenta kaže da među norveškim poslovnim ljudima vlada veliko zanimanje za Hrvatsku, a svake godine je turistički posjeti i 70000 Norvežana.

Nakon audijencije kod norveškoga kralja Haralda V., predsjednik Sabora sastat će se u ponedjeljak i s predstavnicima hrvatske zajednice u Norveškoj, a za utorak je predviđen sastanak s ministrom vanjskih poslova Jonasom Gahrom Storeom.
 

Author: Internet redakcija/Hina