Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednica mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili potpisali Memorandum o strategijskom partnerstvu

Pečuh - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili potpisali su u Pečuhu memorandum o suglasnosti o strategijskom partnerstvu između parlamenata dviju država radi jačanja bilateralne suradnje u svim pitanjima od zajedničkog interesa, a posebice procesu pristupanja Hrvatske EU. 

Nakon potpisivanja memoranduma, Šeks je izjavio kako je riječ o dokumentu koji je na pragu intenziviranja i produbljivanja parlamentarnih veza Hrvatske i Mađarske, a čije je ključna točka u pružanju mađarske pomoći u što bržem hrvatskom ulasku u euroatlantske integracije.  Putem odgovarajućih odbora za vanjske poslove i europske integracije uspostavit će se odnosi između dvaju parlamenta koji će biti u funkciji prijenosa mađarskih iskustava što će pomoći Hrvatskoj da što brže ostvari ulazak u ove integracije, rekao je Šeks. Predsjednik Sabora je dodao kako će osim europske dimenzije memorandum biti u funkciji produbljivanja bilateralne suradnje na svim razinama.  

Šeks je izrazio uvjerenost da će uz mađarsku pomoć Hrvatska 2009. godine Hrvatska postati punopravna članica Unije te da će do 2010. godine, kada će Pečuh biti europski grad kulture, biti najvećim dijelom izgrađen međunarodni prometni Vc koji će Budimpeštu preko Hrvatske spojiti s Pločama. 

Predsjednica mađarskog parlamenta Katalin Szili ocijenila je kako je hrvatsko-mađarska međuparlamentarna suradnja dosegnula značajan trenutak u svom razvojnom putu i dodala da će potpisani dokument pridonijeti da Hrvatska što prije pristupi Europskoj uniji. Prigodom nedavnog obilježavanja 50. obljetnice EU, istaknuto je kako Unija ostavlja svoja vrata otvorenim čime se potvrđuje i mađarska želja da Hrvatska što prije uđe u tu integraciju, rekla je Szili. Istaknula je kako mađarska vlada u potpunosti podržava projekt izgradnje međunarodnog prometnog koridora Vc što drži zajedničkim interesom Hrvatske i Mađarske. Dodala je kako su razgovarali i o zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj kandidaturi za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2012. godine. 

Radni sastanak predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednice mađarskog parlamenta održan je u sklopu redovitih godišnjih susreta u hrvatsko-mađarskom pograničnom području. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina