Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio poljskog veleposlanika Wieslawa Tarku u oproštajni posjet

Zagreb – Politička suradnja Poljske i Hrvatske na državnoj razini, podrška Poljske Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije te razvoj gospodarskih odnosa bile su središnje teme oproštajnog posjeta poljskog veleposlanika Wieslawa Tarke potpredsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki.

"Zahvaljujemo poljskom vodstvu i poljskom narodu na svesrdnoj potpori te razmjeni iskustava tijekom pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Iznimno cijenimo i vaš osobni angažman koji ste tijekom svog mandata u Hrvatskoj uložili u razvoj srdačnih i prijateljskih odnosa naših dviju zemalja", istaknuo je Leko.

Leko i Tarka su se složili kako bilateralne odnose između Hrvatske i Poljske uz partnersko povjerenje treba nastaviti istom dinamikom, na razini predsjednika država i vlada te na parlamentarnoj razini, osobito kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije. U pogledu postupka ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u poljskom parlamentu, Tarka smatra kako je riječ o tehničkom pitanju te da će teći bez problema, a dovršetak očekuje najesen.

Gospodarska suradnja dviju zemalja ima dobre razvojne perspektive koje će se intenzivnije moći iskoristiti u okviru Europske unije, pri čemu će razvoj suradnje na područnoj i lokalnoj razini dobiti na posebnoj važnosti, zajednička je ocjena Leke i Tarke. "Hrvatska i Poljska u pogledu gospodarske suradnje imaju brojne kompatibilne mogućnosti, od energetike do prehrambene industrije i na nama je da ih optimalno iskoristimo", dodao je Leko. Nadalje je izrazio zadovoljstvo značajnim porastom poljskih turista u Hrvatskoj 2011. godine te nadu kako će se trend dobre turističke suradnje na obostrano zadovoljstvo nastaviti i ubuduće. Hrvatsku godišnje posjećuje gotovo pola milijuna poljskih turista, čime Poljaci po broju noćenja i turista zauzimaju šesto mjesto.

Author: Ured predsjednika Sabora