Potpredsjednik Sabora Josip Leko susreo se u Beču s predsjednicom austrijskog parlamenta Barbarom Prammer

Beč - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Beču s predsjednicom austrijskog parlamenta Barbarom Prammer te izrazio zahvalnost Austriji što će danas tijekom dana njezin parlament glasovati o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. 

Nacionalno vijeće, donji dom austrijskog parlamenta, trebalo bi danas tijekom poslijepodneva, u bogatom dnevnom redu na kojem je i rasprava o Europskom stabilizacijskom mehanizmu i fiskalnom paktu, glasovati o pristupnom ugovoru RH.

"U ime izaslanstva hrvatskog parlamenta koje danas boravi u posjetu, mogu izraziti zadovoljstvo i zahvalnost Republici Austriji što će Nacionalno vijeće imati na raspravi i usvajanju Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU", rekao je Leko u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednicom austrijskog parlamenta. "To je još jedna potvrda vrlo dobrih i sadržajnih odnosa Hrvatske i Austrije", naglasio je te zahvalio Austriji na potpori koju je pružala u pristupnim pregovorima za ulazak Hrvatske u EU. "To je bio snažan vjetar u leđa Hrvatskoj i vrlo dobar primjer za zemlje jugoistoka Europe", dodao je.

Predsjednica austrijskog parlamenta kazala je da Austrija želi biti dobar partner Hrvatskoj i nadalje na "zadnjoj dionici puta prema Europskoj uniji". Rekla je da bi, nakon donjeg doma, gornji dom parlamenta - Savezno vijeće, o pristupnom ugovoru trebao glasovati u petak, a austrijski predsjednik Heinz Fischer ugovor bi trebao potpisati sljedeći tjedan.

Austrija će biti 11. zemlja EU koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Josip Leko, obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora, mogao bi se tijekom poslijepodneva sastati s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom nakon čega će nazočiti na raspravi o hrvatskm ugovoru i njegovu izglasavanju u austrijskom parlamentu te posjetiti Hrvatski centar u Beču. (Hina)

Author: Hina