Bebić: Stabilizacija Jugoistočne Europe neodvojiva od ulaska u EU i NATO svih njezinih zemalja

Skoplje - Proces stabilizacije Jugoistočne Europe neodvojiv je od uključivanja u EU i NATO svih njezinih zemalja, uključujući i Makedoniju, koju Hrvatska podupire u ostvarenju tih ciljeva, izjavio je u Skoplju predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 

Bebić je drugoga dana posjeta Makedoniji održao govor zastupnicima Sobranja u kojemu je podsjetio na višestoljetne veze Hrvatske i Makedonije i poručio da je trajna obveza produbljivati odnose između dviju prijateljskih država i naroda. "U koji god se povijesni trenutak unazad pogleda, Hrvatska i Makedonija uvijek su gajile iskrene i prijateljske veze. Moja je želja da nas sve ono što nas spaja i povezuje nastavi povezivati i sutra u velikoj europskoj zajednici država i naroda", poručio je Bebić. Po njegovim riječima, od presudne važnosti za uspjeh euroatlantskih ambicija dviju zemalja bit će pozivnica za članstvo u NATO koju Hrvatska očekuje na travanjskom summitu u Bukureštu, zajedno s Makedonijom i Albanijom. Bebić se nada da će se do summita naći kompromisno rješenje za spor oko imena Makedonije zbog kojega Grčka prijeti vetom. "To je od izuzetne važnosti jer bi članstvo Makedonije u NATO-u bilo više nego značajno za stabiliziranje ovog dijela jugoistoka Europe", naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora. 

Podsjetio je da je Hrvatska pridonijela afirmaciji Makedonije time što ju je među prvima priznala pod njezinim povijesnim i ustavnim imenom. Kao poveznicu dviju zemalja spomenuo je hrvatsku manjinu u Makedoniji i makedonsku u Hrvatskoj. Pozdravivši činjenicu da je nedavno u oba parlamenta ratificiran sporazum o zaštiti manjina između Hrvatske i Makedonije.

Makedonske zastupnike izvijestio je o naporima koje Hrvatska čini kako bi ostvarila uvjete za ulazak u EU, spomenuvši pritom opsežne društvene reforme, borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i reformu pravosuđa te usklađivanje hrvatskog i europskog zakonodavstva.

Bebić će dvodnevni posjet Makedoniji završiti u utorak susretom s makedonskim ministrom vanjskih poslova Antonijom Milošoskim. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina