Bebić: Zajedničko hrvatsko-mađarsko priznanje Kosova dokaz dobrih odnosa

Budimpešta - Hrvatska i Mađarska njeguju trajno dobre prijateljske odnose, a dokaz tomu je i nedavno zajedničko priznanje Kosova, izjavio je u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon sastanka s predsjednicom mađarskog parlamenta Katalin Szili. 

Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale su Kosovo 19. ožujka, mjesec dana nakon što je bivša srbijanska pokrajina proglasila neovisnost o Srbiji. "Time smo željeli pokazati koliko je to pitanje osjetljivo i koliko želimo stabilnost u susjedstvu", rekao je Bebić koji je susretom sa Szili počeo dvodnevni posjet Mađarskoj.

Predsjednica mađarskog parlamenta potvrdila je potporu Budimpešte pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u i najavila daljnu parlamentarnu pomoć na tom putu. Posebno je zahvalila na pomoći koju Hrvatska pruža Hrvatima u Pečuhu, njezinoj izbornoj jedinici i na otvaranju katedre za mađarski jezik na Sveučilištu u Osijeku. 

Tema razgovora bili su i paneuropski prometni koridori 5b i 5c koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku. Po riječima Szili, Mađarska je izgradila 80 posto koridora 5b, koji Budimpeštu preko Zagreba povezuje s Rijekom, a preostalih 35 kilometara bit će gotovo do lipnja ove godine. Na koridoru 5c od Budimpešte, preko Osijeka, Sarajeva do Ploča, Mađarska planira do 2010. doći do hrvatske granice, rekla je Szili. 

Pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u mađarskom parlamentu također je bila tema razgovora Bebića i Szili koja je rekla kako će inzistirati da se to pitanje što prije riješi. No, objasnila je, za to je potreban novi zakon, koji se donosi dvotrećinskom većinom zastupnika, pa ga treba posebno pripremiti. Prema podacima tamošnjih Hrvata u Mađarskoj živi oko 45 tisuća pripadnika hrvatske nacionalne manjine, a službeni podaci iz popisa stanovništva govore o 15 tisuća. Svoja prava ostvaruju kroz sustav trinaest manjinskih državnih samouprava, koliko ih je ukupno u Mađarskoj. 

U četvrtak, drugoga dana posjeta Mađarskoj, predsjednik Sabora Luka Bebić sastat će se s predsjednikom Laszlom Solyomom i ministricom vanjskih poslova Kingom Goencz. (Hina)

Author: Internet redakcija/Hina