Predsjednik Sabora Josip Leko primio predsjednika Svjetskog koordinativnog vijeća Ukrajinaca Myhajla Ratušnyja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Svjetskoga koordinativnog vijeća Ukrajinaca Myhajla Ratušnyja s izaslanstvom.

Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je kako Hrvatska, kao i Ukrajina, ima brojnu dijasporu, a obje države povezuju i slične povijesne okolnosti. „Ukrajinska i rusinska manjina imaju istaknutu ulogu u Hrvatskoj. Posebno cijenimo njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu“, kazao je predsjednik Sabora. Odnose Hrvatske i Ukrajine ocijenio je prijateljskima. Izrazio je nadu da će se otvoriti prostor za još tješnju regionalnu i naročito gospodarsku suradnju za koju smatra da je obje države mogu i moraju podići na višu razinu. U tom se kontekstu posebno osvrnuo na Sporazum o poticanju i zaštiti ulaganja i Sporazum o gospodarskoj suradnji.

Predsjednik Svjetskoga koordinativnog vijeća Ukrajinaca Myhajlo Ratušnyj pozdravio je hrvatske rezultate u pogledu članstva u NATO-u i u Europskoj uniji te pohvalio odnos Hrvatske prema nacionalnim manjinama i stupanj zaštite njihovih prava. „Mi propagiramo europske vrijednosti i kada se sastajemo s predstavnicima ukrajinske manjine, uvijek im govorimo neka poštuju zemlju u kojoj žive, ali i da čuvaju svoj nacionalni identitet“, naglasio je. S obzirom na to da je sljedeće godine 80. obljetnica holodomora, izrazio je želju da se u Hrvatskom saboru nastavi započeta inicijativa za usvajanje Deklaracije o holodomoru.

Author: Ured predsjednika Sabora