Leko i Asadov: Hrvatska i Azerbajdžan zainteresirani za jačanje suradnje

Zagreb - Bilateralna suradnja Hrvatske i Azerbajdžana dobro se razvija, ali ima prostora da se ona poveća i dinamizira što je u obostranom interesu dviju država, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon sastanka s predsjednikom azerbajdžanskog parlamenta Ogtajom Asadovom.

-Politička, gospodarska, kulturna i znanstvena suradnja na uzlaznoj je putanji, ali postoji puno mogućnosti da se ona poveća i dinamizira u obostranom interesu, istaknuo je Leko u izjavi za novinare. Asadov je rekao da su obje zemlje "zainteresirane za jačanje suradnje".

Predsjednik Sabora naglasio je da je moguća suradnja na području brodogradnje i vojne industrije, dok je Asadov rekao da se u Azerbajdžanu upotrebljavaju trajekti izgrađeni prije 20 godina u Uljaniku te da su nedavno naručena još dva trajekta od tog izvođača. Što se tiče kulturne i znanstvene suradnje, bilo bi dobro da se realizira sporazum na tom području te da se omogući studiranje hrvatskoga jezika u Azerbajdžanu i azerskog u Hrvatskoj, smatra Leko. 

-Mi smo zadovoljni razvojem odnosa i suradnjom na svim poljima, kazao je Asadov. 

-Hrvatska priznaje cjelovitost Azerbajdžana i rješavanje međunarodnih odnosa u skladu s međunarodnim pravom, naglasio je Leko na čemu mu je Asadov zahvalio.

Asadov je pozdravio članstvo RH u EU-u i izrazio nadu da će Hrvatska u Uniji biti zagovornik Azerbajdžana. Podsjetio je da je Azerbajdžan pouzdani partner EU-a na području energetske sigurnosti. 
 

Author: Hina