Predsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet nizozemsku veleposlanicu Ronner-Grubačić

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stellu Ronner-Grubačić te ju je informirao o mjerama i reformama koje Hrvatska provodi radi ispunjavanja preuzetih obveza za članstvo u Europskoj uniji.

Veleposlanici je izrazio zadovoljstvo prijateljskim bilateralnim odnosima i dobrom suradnjom hrvatskog i nizozemskog parlamenta. „Očekujemo da ti odnosi budu još bolji jer prostora za suradnju ima sve više, tim više što očekujemo da ćemo 1. srpnja sljedeće godine postati članica Europske unije“, kazao je predsjednik Sabora Leko. Nizozemskoj je zahvalio na pomoći koju je Hrvatskoj pružala u okviru njezinih priprema za članstvo u EU-u te je izrazio očekivanje da će Nizozemska hrvatski pristupni ugovor ratificirati na vrijeme. Potvrdio je namjeru Hrvatske da u najkraćem roku ispuni sve obveze iz Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije te dodao kako su navedene obveze već u procesu rješavanja i ugrađivanja u sustav.

Nizozemska veleposlanica bila je suglasna s ocjenom da ima prostora za daljnje unapređenje inače vrlo dobrih odnosa Hrvatske i Nizozemske. Predsjednika Sabora izvijestila je o nizozemskom postupku ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora koji je već u tijeku i istaknula da „nema razloga za pretpostavku da se to ne može završiti na vrijeme“. Prema njezinim riječima već postoje inicijative za suradnju dviju država kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije. U osvrtu na suradnju na području gospodarstva suglasila se s predsjednikom Sabora da ima i prostora i interesa za proširenje postojeće suradnje, tim više što su obje države pomorske zemlje s tradicijom brodogradnje.

Author: Ured predsjednika Sabora