Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao s europskim povjerenikom Štefanom Füleom o ulasku Hrvatske u EU

Zagreb - Hrvatska radi na tome da postane priča o uspjehu i na putu je da 1. srpnja 2013. postane 28. članicom Europske unije, izjavio je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom.

"Trebaju nam pozitivni primjeri, trebaju nam priče o uspjehu, a Hrvatska definitivno radi na jednoj takvoj. Hrvatska je na putu da postane 28. članicom Europske unije", kazao je visoki europski dužnosnik.

Predsjednik Sabora kazao je da "Hrvatska u kontinuitetu napreduje u ispunjavanju preuzetih obveza... Očekujem da ćemo u narednom razdoblju biti maksimalno predani u ispunjavanju svih kriterija koje smo preuzeli, posebice poglavlja osam, 23 i 24 i drugih poglavlja", kazao je Leko. Također je izrazio nadu da će vjerodostojnost Hrvatske u ispunjavanju obveza biti prepoznata u članicama EU-a, istaknuvši da je hrvatski pristupni ugovor ratificiralo 19 država članica. "Nadam se da će i ostalih osam zemalja to prepoznati, a da će im Hrvatska pružiti dovoljno čvrste garancije u ispunjavanju uvjeta da je ocjene vjerodostojnom zemljom", dodao je Leko.
"Jako mi je važno bilo dobiti uvjerenja da vam je u interesu, kada je riječ o onih deset mjera koje smo naveli u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, da se one ispune", poručio je Füle i izrazio očekivanje da se "sve riješi u skladu s planiranim rokovima".

Leko se u izjavi novinarima osvrnuo i na regiju te kazao da Hrvatska pridaje veliku važnost suradnji u regiji. "I na kraju, a ne manje važno, Hrvatska je predana politici suradnje u regiji…to je životni interes RH da se područje suradnje, mira i ljudskih prava prenosi i šire u regiji", kazao je Leko.

Füle je ocijenio da će priključenje Hrvatske Uniji biti "važno za vjerodostojnost cjelokupnog procesa proširenja". "To je važno ne samo za građane Hrvatske već i građane cijele regije zapadnog Balkana", kazao je Füle te zaključio da će uloga Hrvatske u regiji biti "dodatno osnažena" nakon 1. srpnja sljedeće godine.

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina