U Saboru održan sastanak izaslanstava parlamenata zemalja Jugoistočne Europe u Parlamentarnoj skupštini OESS-a

Zagreb – U Hrvatskom saboru održan je sastanak izaslanstava nacionalnih parlamenata zemalja Jugoistočne Europe u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. 

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović, voditelj Izaslanstava Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Branko Vukšić i voditelji, članovi i tajnici parlamentarnih izaslanstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Albanije. 
  
Tema sastanka bila je unapređenje parlamentarne suradnje i zajedničko djelovanje u okviru Parlamentarne skupštine OESS-a, uključujući i pripreme za 23. godišnje skupštinsko zasjedanje koje se održava u Bakuu u Azerbajdžanu od 28. lipnja do 2. srpnja ove godine. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izrazio je zadovoljstvo što je Sabor ugostio izaslanstva nacionalnih parlamenata zemalja Jugoistočne Europe u Parlamentarnoj skupštini OESS-a kako bi razgovarali o suradnji i sigurnosti u regiji. –Podizanje standarda, demokratizacija institucija te vladavina prava presudni su za razvoj zemalja regije, istaknuo je Leko. 
 
Na sastanku su predstavljeni prijedlozi Memoranduma o razumijevanju i suradnji izaslanstava nacionalnih parlamenata zemalja Jugoistočne Europe u Parlamentarnoj skupštini OESS-a te Rezolucije o regionalnoj suradnji u Jugoistočnoj Europi. Sudionici sastanka načelno su podržali predstavljene dokumente te predložili amandmane za koje se očekuje da će, nakon odgovarajuće procedure u nacionalnim parlamentima, biti usvojeni na sljedećem godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a u Bakuu. 

Osvrnuvši se na aktualno stanje vremenskih nepogoda koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku, sudionici sastanka suglasni su da je zajednička suradnja zemalja regije izrazito važna i u ovom kontekstu. 
 

Author: Služba za medije