Leko posjetio Hrvate u Rumunjskoj

Bukurešt - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko posjetio je u nedjelju Hrvate u Rumunjskoj, najstariju hrvatsku manjinu u svijetu koju većinski Rumunji i vlasti u Bukureštu smatraju lojalnim i vrijednim građanima te zemlje. Oko 6000 Hrvata živi u široj okolici Temišvara na jugozapadu Rumunjske u mjestima Lupak, Klokotić i Karaševo, najvećem naselju s oko 3000 Hrvata koji ondje čine 95 posto stanovništva. 

Leko je obišao sva tri mjesta i rumunjskim Hrvatima prenio poruku vlasti da ih smatraju lojalnim i vrijednim građanima. -Lijepo je znati da postoje zajednice poput ove, zajednice vrijednih, poštenih građana Rumunjske koji su istodobno očuvali svoju kulturu, jezik, vjeru, rekao je predsjednik Sabora koji je u subotu sudjelovao na regionalnom skupu u Bukureštu. Dodao je da će Hrvatska naći načina da im pomogne u očuvanju identiteta, posebno osigurati školske knjige i nastavnike. -To bi omogućilo još bolji suživot u ovoj multinacionalnoj sredini. Toj harmoniji pridonosite i vi i zato ste ponos hrvatske države. Nadam se da će i hrvatskom gospodarstvu krenuti bolje, pa će biti prilike da vam više pomognemo, rekao je Leko. 

Hrvati su se doseljavali u Rumunjsku u više valova, počevši od 14. stoljeća. Status im je priznat od 1991. Imaju zastupnika u rumunjskom parlamentu Slobodana-Giurecia Gheru, tri župe, nekoliko folklornih i sportskih društava, emisije na lokalnoj radijskoj postaji i nacionalnoj televiziji. U Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, pet osnovnih škola od 1. do 4. razreda, tri od 1. do 8. razreda i gimnazija koje pohađa 600-tinjak učenika. Na Sveučilištu u Bukureštu osnovana je 1994. katedra za hrvatski jezik, dok su na katedri za slavenske jezike sveučilišta u Temišvaru hrvatski i srpski jezik ujedinjeni. (Hina)
 

Author: Ured predsjednika Sabora