Predsjednik Sabora sazvao 24. plenarnu sjednicu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio o sazivanju i dnevnom redu 24. plenarne sjednice Sabora. Prva ovogodišnja sjednica sazvana je za razdoblje od 24. siječnja do 9. veljače.

U osvrtu na predloženi dnevni red, koji trenutačno sadrži 48 točaka, predsjednik Sabora izvijestio je da se među njima nalazi 14 točaka s prethodnih sjednica, a da je za sada na dnevnom redu predviđena rasprava po hitnom postupku za pet akata, u drugom čitanju za devetnaest akata, a u trećem čitanju za njih osam. Osim prijedloga zakona raspravljat će se i o jednoj interpelaciji te o nizu prijedloga odluka i izvješća. 

Među predloženim aktima predsjednik Sabora istaknuo je kako je na dnevnom redu paket prijedloga izbornih zakona i paket prijedloga zakona o prometu, no kako se o njima neće raspravljati dok se o njima ne očituje Vlada Republike Hrvatske. Glede prijedloga izbornih zakona Šeks je izrekao pretpostavku kako bi se o njima moglo raspravljati tijekom prve polovice ove godine, a na novinarski upit o sadržaju izmjena i dopuna ovih zakona predsjednik Sabora je odgovorio kako se izmjene odnose samo na tzv. tehnička rješenja izbornog postupka, poput uvođenja instituta dopisnog glasovanja, a da neće biti mijenjani temelji izbornog sustava, kakvo je primjerice pitanje izbornih jedinica i pitanje temeljnih načela izbornog zakonodavstva. Osvrnuvši se na pitanje o formiranju i početku rada Državnog izbornog povjerenstva (DIP), predsjednik Sabora kazao je kako još treba utvrditi proceduru kandidiranja i usuglašavanje kandidata za predsjednika DIP-a, dok je pitanje plaća već riješeno zakonom, a i prijedlozi članova DIP-a već su usuglašeni, rekao je. 

U svome obraćanju medijima predsjednik Sabora naglasio je kako se za ovaj saziv već sada može reći da je po kvaliteti i kvantiteti rada bio najplodonosnijim razdobljem u radu ne samo Hrvatskoga sabora do sada nego i u usporedbi s drugim europskim parlamentima. 

Zaključujući konferenciju za medije, Vladimir Šeks je izrazio nadu da će tijek rasprava i u posljednjoj godini mandata ovoga saziva biti neopterećen izbornom godinom te da će omogućiti realiziranje preostalog dijela posla koji još očekuje saborske zastupnike. 
 

Author: Internet redakcija