Leko: Hrvatska podupire cjelovitost i europski put Kosova

Zagreb - Od priznanja neovisnosti Republike Kosovo Hrvatska se zauzima za njezinu cjelovitost. Naša je želja da se Kosovo integrira u Europsku uniju, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s kosovskim ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajom. 

Leko je naglasio da je interes Hrvatske da sve države Jugoistočne Europe imaju otvorenu perspektivu članstva u EU i NATO-u kako bi se osigurao napredak i trajni mir na Balkanu. Podržao je dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa istaknuvši kako je to jedini mogući korak naprijed za obje te države. 

Hoxhaj je zahvalio Hrvatskoj na priznanju neovisnosti Kosova i potpori za članstvo u međunarodnim organizacijama. -Odnosi Kosova i Hrvatske su izvrsni, ali želimo ih još više ojačati u pogledu gospodarske, obrazovne i kulturne suradnje kao i ojačati odnose među našim građanima, istaknuo je Hoxhaj. Kao velik korak naprijed istaknuo je početak pregovora s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kojeg vidi kao okvir za modernizaciju kosovskog društva. Izrazio je očekivanje da će taj Sporazum biti potpisan ove godine. -

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji za Kosovo je snažan i inspirativan poticaj da poduzme sve potrebne reforme kako bi pristupilo Europskoj uniji, rekao je Hoxhaj. Prenio je poziv predsjednika kosovskog parlamenta Leki da službeno posjeti Kosovo.
 

Author: Ured predsjednika Sabora