Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Köverom

Budimpešta - Budimpešta bi željela da se pregovori Hrvatske i Europske unije, koji su došli pred sam kraj, završe upravo u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini 2011. godine, rekao je u Budimpešti predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Koever.

"Hrvatska je dospjela do završnice priključenja. Mađarska kao jedan od prioriteta vezanih za predsjedanje EU-om ima upravo integracije i proširenje tih integracija u prostor zapadnog Balkana, a u ovom slučaju to je sada samo priključenje Hrvatske", rekao je Koever na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj. "Htjeli bismo da se ti pregovori za vrijeme mađarskog predsjedanja okončaju", dodao je predsjednik mađarskog parlamenta.

Bebić je sa zadovoljstvom podsjetio da je mađarski premijer Viktor Orban u nekoliko navrata izjavio da je hrvatsko članstvo u EU-u jedan od prioriteta Mađarske kao zemlje predsjedateljice EU-om u sljedećih pola godine. "Želimo za vrijeme mađarskog predsjedanja potpisati pristupni ugovor s EU-om", kazao je Bebić, dodajući da je upravo Mađarska prva ratificirala ugovor Hrvatske i NATO-a.

Osim o hrvatskom pristupanju EU-u, Bebić i njegov mađarski domaćin razgovarali su i o pitanju uzajamne zaštite nacionalnih manjina. "Položaj Hrvata u Mađarskoj i položaj Mađara u Hrvatskoj je uređen", i obje vlade primjereno rade na tom pitanju, rekao je Koever. Bebić je ustvrdio kako je to pitanje uglavnom riješeno te da još ostaje pitanje zastupnika hrvatske manjine u mađarskom parlamentu.

Ove godine u mađarski parlament su upućene u proceduru izmjene ustava i izbornog zakona po kojima bi nacionalne manjine u Mađarskoj, među kojima je i hrvatska, imale svoje zastupnike u novom sazivu mađarskog parlamenta 2014. Mađarska manjina u Hrvatskoj ima svog predstavnika u Saboru. Predsjednik mađarskog parlamenta također je kazao kako je Budimpešta zainteresirana za hrvatska iskustva glede zastupništva njezinih državljana u inozemstvu.

Oba su predsjednika parlamenata naglasila da su odnosi dviju zemalja povijesni, vrlo dobri, plodonosni i bez teškoća.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina