Predstavnici I. tehničke škole Tesla posjetili Hrvatski sabor

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike I. tehničke škole Tesla iz Zagreba koji su mu predstavili projekt "Train for Europe – reloaded" u kojem 24 škole iz država članica Europske unije surađuju na izradi zajedničkog vlaka kojim se predstavlja svaka pojedina zemlja.

Projekt se financira iz europskih fondova preko Agencije za mobilnost i programe EU-a, a osnovni je cilj poticanje suradnje u okviru same škole i unutar Europe.

Kako je naglasila EU koordinatorica škole Tatjana Antić, Europska unija ovime ujedno pruža podršku strukovnim školama kao što je I. tehnička škola Tesla iz koje u prosjeku 75 posto učenika nastavlja obrazovanje na veleučilištima i fakultetima. Predstavnici I. tehničke škole Tesla iz Zagreba pozvali su predsjednika Sabora da posjeti školu nakon što projekt "Train for Europe – reloaded" u travnju ove godine bude predstavljen u Europskom parlamentu, a na kraju sastanka pokazali su mu vagon koji izrađuju u sklopu projekta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prihvatio je poziv te je podržao javnu prezentaciju projekta i entuzijazam s kojime se u školi radi.

Nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom i obilaska zgrade Sabora, predstavnici I. tehničke škole Tesla (ravnatelj škole, voditeljica projekta, profesorica i glavna inženjerka projekta i dva učenika) susreli su se i sa zastupnicima Hrvatskoga sabora Toninom Piculom i Draženkom Pandekom. Predstavnici I. tehničke škole Tesla izvijestili su zastupnike Hrvatskoga sabora o pojedinostima projekta "Vlak za Europu" kojim će predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu u Bruxellesu 10. travnja 2013.

Učenici Tomislav Kaćunko i Dominik Grdanjski naglasili su da projekt "Vlak za Europu" predstavlja, prije svega, suradnju 24 škole iz 23 europske zemlje te simbolički povezuje Europu i europske učenike. Kaćunko i Grdanjski istaknuli su da u zajedničkom projektu izrade europskog vlaka svaka zemlja ima zadatak napraviti dio tračnica i vagon s drukčijim gornjim dijelom po kojemu će određena zemlja biti predstavljena. Na hrvatskom vagonu nalazit će se dva dalekovoda koji predstavljaju Nikolu Teslu i izmjeničnu struju.

Tonino Picula zahvalio je na prezentaciji i čestitao učenicima i cijelom školskom timu na radu i kreativnosti te im poželio mnogo uspjeha u budućim projektima.

Author: Ured predsjednika Sabora/Služba za medije