Predsjednik Sabora Leko i mađarski ministar vanjskih poslova Martonyi razgovarali o suradnji u okviru Europske unije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je ministra vanjskih poslova Mađarske Jánosa Martonyija. Zahvalivši Mađarskoj na potporama i pomoći u procesu pristupanja Europskoj uniji, predsjednik Leko izrazio je očekivanje da će suradnja dviju država biti još bolja kad i Hrvatska postane članica EU-a.

Predsjednik Sabora kazao je kako Hrvatskoj trebaju iskustva zemalja članica EU-a, osobito u pogledu međuparlamentarne suradnje u okviru EU-a. Smatra da Hrvatska i Mađarska mogu zajednički naći rješenja za jugoistok Europe te se zauzeo za razmjenu iskustava preko parlamentarnih odbora za europske poslove i preko skupina prijateljstava.

Mađarski ministar vanjskih poslova čestitao je Hrvatskoj na svemu što je postigla u zadnjih 20-ak godina, a posebno na putu prema EU-u. Istaknuo je ulogu Hrvatskoga sabora u uspjehu pristupnog procesa i kazao kako u EU-u mnogi smatraju da se u budućnosti treba pojačati uloga nacionalnih parlamenata država članica imajući u vidu prigovore o demokratskom deficitu EU-a.

U osvrtu na bilateralne odnose ministar Martonyi izrazio je uvjerenje da će suradnja Hrvatske i Mađarske u okviru EU-a donijeti novu kvalitetu, prije svega na području gospodarstva i trgovine, a izrazio je i nadu da će doći do zamaha uzajamnih ulaganja. Naša je zadaća ostvariti sve prednosti iz članstva u EU-u, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova i dodao da će Hrvatska i Mađarska u okviru EU-a morati braniti zajedničke interese, prije svega na području kohezijske i poljoprivredne politike.

Sukladnost ciljeva daje pravo na optimizam u pogledu zajedničkog djelovanja i zajedničkih nastupa u EU-u, zaključio je predsjednik Sabora Leko.

Author: Ured predsjednika Sabora