Predsjednik Sabora Leko na Cipru održao sastanke s Martinezom, Lammertom, Gedvilasom i Krivokapićem

Nikozija - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, osim sudjelovanja na konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, u Nikoziji je imao bogat bilateralni program. Susreo se potpredsjednikom Europskog parlamenta Miguelom Angelom Martinezom Martinezom, predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom, predsjednikom litavskog parlamenta Vydasom Gedvilasom i predsjednikom crnogorske skupštine Rankom Krivokapićem.

S Martinezom je Leko razgovarao o tome što Europska unija očekuje od Hrvatske, a što Hrvatska od EU-a, pri čemu je predsjednik Sabora kazao da je među najvećim hrvatskim interesima proširenje suradnje na Mediteranu. Martinez je, kako je Leko rekao hrvatskim novinarima koji ga prate na Cipru, spomenuo ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe i mogućnosti da naša zemlja svoja iskustva o pregovorima o članstvu s EU-om prenesu susjedima, da budemo "most bez mostarine prema zemljama jugiostoka Europe".

Ista tematika vladala je i u susretu s Krivokapićem pri čemu je, po Lekinim riječima, predsjednik crnogorske skupštine predložio neku vrstu suradnje na istočnoj obali Jadrana, a to je, smatra Leko, "dobra zamisao i moglo bi se ići u tom pravcu".

Značajan udio u rješavanju europskih problema od Hrvatske očekuju i Litva, kao nova članica, i Njemačka, kao starosjedilac u Uniji. 
- Očekuju da Hrvatska bude konstruktivna i da u rješenje europskih problema donese novu nadu u europsku budućnost, kazao je Leko. 
- Mi mislimo da možemo dati doprinos tome procesu, jer je Hrvatska svjesna toga da mora podignuti svoju ulogu u EU-u, svoje kapacitete i konkurentnost na svim područjima, rekao je predsjednik Sabora.

Na pitanje je li se razgovaralo o činjenici da je Njemačka, uz Dansku, jedina zemlja članica EU-a koja nije ratificirala hrvatski pristupni sporazum Leko je odgovorio potvrdno navevši da Njemačka od Hrvatske očekuje nastavak započetog procesa reformi. 
- Njemačka je prijateljski nastrojena prema Hrvatskoj, ali želi biti vjerodostojna i držati se istih kriterija prema svim članicama EU-a, i sadašnjim i budućim, nakon nekih za nju razočaravajućih iskustava, napomenuo je predsjednik Sabora. Zato još nije ratificirala pristupni sporazum, ali zbog toga, po Lekinim riječima, neće biti nikakvih problema jer će u svibnju početi parlamentarna rasprava o tom pitanju, a već se zna da će završiti najkasnije do 7. lipnja.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u utorak prijepodne sudjelovat će u radu završne planarne sjednice konferencije predsjednika parlamenata EU-a, a poslijepodne će obaviti službeni posjet Republici Cipar. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina