Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio članove Skupine prijateljstva Nacionalnog parlamenta Austrije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se u ponedjeljak sa Skupinom prijateljstva Austrija-Hrvatska Nacionalnog parlamenta Republike Austrije na čelu s njezinim predsjednikom Oswaldom Klikovitsom.

Sastanku, na kojem se razgovaralo o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Austrije, pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom te NE Krško, uz predsjednika Sabora prisustvovali su i voditeljica saborske Skupine prijateljstva Hrvatska-Austrija Karolina Leaković te zastupnik austrijske nacionalne manjine i član saborske Skupine prijateljstva Nazif Memedi.

Izvijestivši Klikovitsa o poduzetim zakonodavnim aktivnostima vezanima uz poglavlje 23 pristupnih pregovora o pravosuđu i temeljnim pravima, Bebić je naglasio kako je Hrvatska Austriji iznimno zahvalna na ustrajnoj potpori, prijateljstvu i osloncu tijekom teških pristupnih pregovora. Izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom suradnjom dvaju parlamenata te dodao kako su skupine prijateljstva dobar način njegovanja i unaprjeđenja bilateralne suradnje. Dodatni poticaj suradnji i prijateljskim odnosima dviju zemalja daju brojni Hrvati koji žive i rade u Austriji, zajednica gradišćanskih Hrvata kao i brojni austrijski turisti koji rado posjećuju jadransku obalu, ocijenio je Bebić.

Austrija čvrsto podupire Hrvatsku, što je potvrdio i nedavni posjet austrijskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Spindeleggera zajedno sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Dzurindom Zagrebu (26. travnja 2011.), kada su uputili vrlo snažnu podršku završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, istaknuo je Klikovits te dodao kako će austrijski parlament po sklapanju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pristupiti njegovoj brzoj ratifikaciji.

Članovi austrijske parlamentarne Skupine prijateljstva Herald Grosz i Christian Höbart izrazili su zabrinutost austrijskih pokrajina Koruške i Štajerske blizinom nuklearne elektrane Krško, uputivši molbu da se Hrvatska priključi inicijativi za njeno zatvaranje i okrene alternativnim izvorima energije.

Skupina prijateljstva Austrija-Hrvatska austrijskog Nacionalnog parlamenta sastat će se tijekom dana i s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Europskoj uniji Vesnom Pusić, predstavnicima Kluba HDZ-a i Kluba SDP-a.

Author: Ured predsjednika Sabora