Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Šandora Egerešija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Šandora Egerešija s izaslanstvom u kojemu su bili i potpredsjednici Branimir Mitrović i Siniša Lazić.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić ocijenio je kako su ovakvi razgovori dobar put u razvoju ukupnih bilateralnih odnosa, te je podržao da se nastave voditi i u budućnosti. Ponudio je mogućnost suradnje Hrvatskog sabora i u okviru priprema za europske integracije. Posebno je pozdravio prekograničnu i regionalnu suradnju koju Hrvatska, odnosno neke od njenih županija, imaju sa Srbijom, odnosno Vojvodinom, naglasivši kako je upravo taj oblik suradnje visoko na vrijednosnoj ljestvici Europske unije. U vezi s time, Hrvatska pomno prati usvajanje Statuta AP Vojvodine, rekao je predsjednik Sabora Bebić.

Pozdravio je i najavu donošenja Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, te je kazao kako je Hrvatska zainteresirana za intenziviranje rada Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti manjina. U vezi s time izrazio je nezadovoljstvo Hrvatske zbog podjele hrvatske manjine na Hrvate, Šokce i Bunjevce, kao i nezadovoljstvo aktualnim smanjivanjem hrvatskog etničkog korpusa u Srbiji, na način da se Bunjevcima u Vojvodini daje status nacionalne manjine. Predsjednik Sabora Bebić je naglasio kako manjine mogu biti samo snaga, kao i to da "ne može biti u ničijem interesu smanjivanje bilo čijeg etničkog korpusa, a pogotovo ne može biti u dugoročnom interesu umanjivanje prava nacionalnih manjina", naročito ako se imaju u vidu integracije u EU. Ukazao je i na problem prava Hrvata u Vojvodini na informiranje na vlastitom jeziku u pokrajinskim elektronskim medijima, izrazivši očekivanje da će se i to pitanje uskoro riješiti, kao i da će se intenzivirati razgovori o povratu nelegalno odnesenog kulturnog blaga.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši suglasio se da su "nacionalne zajednice snažna spona naših bilateralnih odnosa". U vezi s time izvijestio je predsjednika Bebića o sporazumu, temeljem kojeg su Narodna skupština Republike Srbije, te, u okviru aneksa tom sporazumu, i Skupština AP Vojvodine uspostavile tijesnu suradnju s mađarskom Nacionalnom skupštinom. Predsjednik Egereši smatra da bi takvi sporazumi mogli biti dobar temelj za međuparlamentarnu suradnju država na području jugoistočne i srednje Europe. Posebno je istaknuo interes vojvođanske skupštine za suradnju s Hrvatskim saborom na području europskih integracija, međunarodnih odnosa, ljudskih prava i prava manjina, ravnopravnosti spolova te poljoprivrede i šumarstva.

Pohvalio je suradnju koju Vojvodina ima sa susjednim županijama u Hrvatskoj i Mađarskoj naglasivši kako postoje planovi za zajednički nastup prema fondovima EU-a. Predsjednika Sabora izvijestio je i o nedavnom otvaranju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kojeg smatra značajnim za očuvanje identiteta Hrvata u Vojvodini. Izrazio je spremnost da se i osobno angažira kako bi se u što skorije vrijeme riješio problem informiranja Hrvata u Vojvodini na njihovom vlastitom jeziku u elektronskim medijima. Izrazio je uvjerenje da će ovaj posjet sigurno pridonijeti jačanju odnosa među nacionalnim zajednicama u Vojvodini, te je pozvao predsjednika Sabora da dođe u Novi Sad na potpisivanje sporazuma o međuparlamentarnoj suradnji.
 

Author: Ured predsjednika Sabora