Predsjednik Sabora Luka Bebić u Zadru svečano otvorio 7. svjetski forum Globalnih parlamentaraca za HABITAT

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u srijedu navečer svečano je otvorio 7. svjetski forum Globalnih parlamentaraca za HABITAT (GPH) koji se od 18. do 20. svibnja održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora u Zadru. 

Globalni parlamentarci za HABITAT su jedina međunarodna organizacija parlamentaraca u svijetu posvećena pitanju društveno i okolišno održivih naselja i gradova. GPH je osnovan 1987. godine uz potporu UN-HABITAT-a, programa Ujedinjenih naroda za ljudska naselja. Ciljevi GPH su promocija politike održivog urbanog razvoja i izgradnja primjerenih ljudskih naselja. Kao sudionik u zakonodavnim procesima, GPH želi utjecati na povećanje svijesti o potrebi za pojačanom raspravom o toj temi u parlamentima diljem svijeta. Pod motom „Boljim zakonima do boljeg stanovanja“, 7. svjetski forum nudi platformu na kojoj parlamentarci mogu raspravljati o učincima ubrzane i nekontrolirane urbanizacije te razviti moguća rješenja za tu problematiku. Očekivani rezultat 7. svjetskog foruma GPH u Zadru u prvom redu je usvajanje Zadarske deklaracije, dokumenta kojim će sudionici izraziti zajedničku političku volju u rješavanju gorućih globalnih problema održivog razvoja i ljudskih naselja te dati nove smjernice za provedbu Habitat Agende.

"Pitanja održivog razvoja, klimatskih promjena, infrastrukture, higijenskih uvjeta života pred čovječanstvo stavljaju pitanja koja nisu rješiva svako zasebno ili pojedinačno. Potrebno je unijeti veliku količinu energije, ali i savjesti u raspravu o tim pitanjima. U tom je smislu upravo pred parlamentarcima odnosno članovima najviših predstavničkih tijela svake države možda i ponajveća odgovornost. Nije dovoljno samo se deklarativno zalagati za visoke standarde već ih je potrebno i djelima potvrditi", rekao je predsjednik Sabora na otvorenju 7. svjetskog foruma GPH u Zadru čestitavši saborskom zastupniku i članu Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te jednom od organizatora Foruma u Zadru Jerku Rošinu na jučerašnjem imenovanju predsjednikom Europskog foruma GPH.

Na marginama Foruma predsjednik Sabora sastao se s parlamentarnim izaslanstvima Malezije i Pakistana koji su izrazili želju za jačom bilateralnom i gospodarskom suradnjom s Hrvatskom.

Author: Ured predsjednika Sabora