Bebić: predsjednici parlamenata članica Europske unije podupiru RH

Bruxelles - Predsjednici parlamenata zemalja članica Europske unije podupiru što skoriji završetak pristupnih pregovora i njezin ulazak u Europsku uniju, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. 

Bebić sudjeluje na godišnjoj konferenciji predsjednika nacionalnih parlamenata zemalja članica i zemalja kandidatkinja za Europsku uniju, koja se održava u belgijskom parlamentu u Bruxellesu. "Svi s kojima sam razgovarao, a kratko sam razgovarao s većinom, podupiru skori završetak pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora te njegovu brzu ratifikaciju", rekao je Bebić.

Predsjednik Hrvatskoga sabora je rekao da je moguće dovršiti pregovore u okviru planiranih rokova, to jest do kraja lipnja, a onda najesen potpisati pristupni ugovor. Dodao je kako je tijekom posjeta francuskoj Nacionalnoj skupštini i Senatu prošli tjedan u Parizu zatražio od francuskih kolega da oni prvi ratificiraju pristupni ugovor s Hrvatskom kako bi dali primjer manjim zemljama. "Oni su se s tim složili i nadaju se da ćemo što prije zaključiti pregovore", rekao je. Bebić je napomenuo da su pristupni pregovori do sada bili zaustavljani u dva, tri navrata, "uglavnom iz neracionalnih razloga", i da sada ne očekuje nove neracionalnosti glede toga. 

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek rekao je da europski parlamentarci snažno podupiru hrvatski ulazak u Europsku uniju što je prije moguće. "Snažno podupiremo hrvatsko pristupanje Europskoj uniji, ali ne mogu reći kada će biti završeni pregovori i potpisan pristupni ugovor, jer to ovisi o zatvaranju poglavlja. Što se Europskog parlamenta tiče, vi trebate biti u Uniji što je prije moguće", rekao je Buzek.

I predsjednik belgijskog Senata Danny Pieters je izrazio snažnu potporu Hrvatskoj, kazavši da želi što skoriji završetak pregovora. 

Na pitanje o stajalištu nizozemskog parlamenta, predsjednik nizozemskog Senata Rene Van Der Linden rekao je da ne može govoriti o političkim pitanjima bez jasnog mandata cijelog parlamenta. Najavio je da će sljedeći tjedan izaslanstvo nizozemskog parlamenta posjetiti Zagreb.

Author: Hina