Predsjednik Sabora Leko održao sastanak s kubanskim veleposlanikom Aguilerom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je veleposlanika Republike Kube u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču Juana Carlosa Marsana Aguileru.

Leko je istaknuo da Hrvatska s Kubom ima prijateljske odnose koje treba unaprijediti jačom političkom i gospodarskom suradnjom. U tom smislu potrebno je ostvariti i suradnju dvaju parlamenata, ocijenio je predsjednik Sabora.

Veleposlanik Aguilera rekao je da je svrha njegova posjeta Zagrebu upravo jačanje političkih i gospodarskih odnosa. Posebnu mogućnost za to vidi u području turizma, eksploatacije ruda, nafte i plina, biotehnologije, brodogradnje i kulture. Aguilera je upoznao Leku s reformama koje Kuba intenzivno provodi.

Kubanskog veleposlanika zanimala su i iskustva Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji. Republika Kuba trenutačno predsjeda Zajednicom latinskoameričkih i karipskih država (CELAC) koja, kako je rekao, želi imati jače odnose s EU-om. Čestitao je Hrvatskoj na ostvarenom cilju europskih integracija te izrazio očekivanje da će Kuba u Europskoj uniji nakon 1. srpnja imati novog prijatelja.

Author: Ured predsjednika Sabora