Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednicu Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je poslijepodne predsjednicu Švicarske Konfederacije Micheline Calmy-Rey koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Bilateralni politički i gospodarski odnosi bili su središnje teme susreta predsjednika Sabora i predsjednice Švicarske Konfederacije.

"Bilateralni odnosi Hrvatske i Švicarske su vrlo dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja", istaknuo je Bebić i zahvalio Švicarskoj na pruženoj humanitarnoj pomoći, pomoći u razminiranju te obnovi infrastrukture s ciljem povratka izbjeglica i prognanika nakon Domovinskog rata. Bebić je nadalje izrazio uvjerenje da će dvije zemlje nakon stjecanja punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji dodatno produbiti svoje odnose.

"O našim odnosima svjedoči činjenica da u Švicarskoj danas živi oko 34 tisuće Hrvata, koji su vrlo dobro integrirani u švicarsko društvo i koji svojim radom sudjeluju u prosperitetu naše zemlje. Istodobno oko 150.000 švicarskih turista svake godine posjećuje Hrvatsku", istaknula je Calmy-Rey te dodala kako bi fokus buduće suradnje dviju zemalja trebao biti na razvoju gospodarskih odnosa. U Hrvatskoj djeluje oko 50 švicarskih tvrtki, navela je Calmy-Rey, izrazivši uvjerenje kako su potencijali gospodarske suradnje puno veći. Podsjetivši da će se pravni okvir suradnje dviju zemalja promijeniti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Calmy-Rey se osvrnula i na slobodu kretanja ljudi o čijem rasponu za hrvatske građane Švicarska još treba odlučiti.

Regionalna suradnja Hrvatske sa susjednim zemljama bila je daljnja tema o kojoj su Bebić i Calmy-Rey razgovarali tijekom susreta. "Sa svojim susjedima želimo dijeliti iste vrijednosti. Stoga Hrvatska i praktično podupire sve svoje susjede na njihovom putu u euroatlantske integracije", istaknuo je Bebić. "Iako sama nije članica Europske unije, Švicarska želi europsku perspektivu za sve balkanske zemlje", zaključila je Calmy-Rey.
 

Author: Ured predsjednika Sabora