Predsjednik Sabora razgovarao s bugarskim parlamentarnim dužnosnicima Panayotovom i Dimitrovom o pristupanju Hrvatske EU

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru Moniku Panayotovu, predsjednicu Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova, i Dobroslava Dimitrova, predsjednika Odbora za vanjsku politiku i obranu Narodnog sobranja Republike Bugarske, koji će uz radni sastanak s Odborom za europske integracije tijekom dana održati i sastanak s Odborom za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Sabora Bebić izvijestio je Panayotovu i Dimitrova o statusu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom te zakonodavnim aktivnostima Sabora poduzetima radi prilagodbe europskom zakonodavstvu, osobito u području poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima. Zahvalivši bugarskoj potpori hrvatskom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji Bebić je istaknuo kako Hrvatska cijeni prijateljstvo s Bugarskom. Izrazio je uvjerenje kako je, sukladno Lisabonskom sporazumu, poželjna pojačana suradnja nacionalnih parlamenata članica EU i nadu kako će zemlje na području jugoistočne Europe znati prepoznati i zastupati zajedničke regionalne interese, poput pitanja podunavske suradnje i energetike.

Bugarska Hrvatskoj želi puno uspjeha u završetku pristupnih pregovora tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom što bi, s obzirom na dvadesetu obljetnicu nezavisnosti Hrvatske, bila i simbolična nagrada za hrvatske napore na putu europskih integracija, rekla je Panayotova. Dodala je kako bi zaključenje hrvatskih pregovora s EU bio jasan znak ostalim zemljama kandidatkinjama, ali i potencijalnim kandidatkinjama da je cilj moguće postići te kako je to jedini način postizanja stabilnosti i mira u regiji. Panayotova je uz to naglasila kako će Bugarska, po potpisivanju pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom, poduzeti sve korake za njegovu što bržu ratifikaciju.

Author: Ured predsjednika Sabora