Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na okruglom stolu o pravima hrvatskih branitelja, Hrvatski sabor, 30. listopada 2014.

20Poštovani hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi, poštovani zastupnici, članovi Odbora za ratne veterane i predstavnici klubova zastupnika, gospođe i gospodo. 

Na početku želim javno iskazati zadovoljstvo što su predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine prihvatili poziv da ovaj okrugli stol održimo ovdje u Hrvatskom saboru. 

Ne iz razloga forme već zbog istinskog osjećaja, vjerujem svih nas, želim naglasiti da su hrvatski branitelji dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Bez vašeg hrabrog angažmana u obrani domovine u Domovinskom ratu mi danas ne bismo ovdje sjedili u najvišem zakonodavnom tijelu hrvatske države - slobodne, neovisne i demokratske. 

Danas je Hrvatske članica NATO saveza i Europske unije. Sve su to bili vjerujem naši zajednički ciljevi kad ste vi, poštovani hrvatski branitelji, 1991. godine stali u obranu domovine. 

predsjednik Sabora Leko s braniteljima u Hrvatskom saboruVi ste u ratu pobijedili velikosrpskog agresora, očuvali ste naše granice, donijeli nam teško stečenu slobodu i samostalnost. Borili ste se i izborili za Hrvatsku u kojoj će svi građani biti jednaki pred zakonom, imati ista prava i slobode bez obzira na njihove međusobne razlike. 

Stoga je iznimno bitno da poštujemo demokratsko načelo vladavine prava, izgrađujemo demokratske institucije i njegujemo društveni dijalog. 

22Jedno od građanskih prava u demokratskoj Hrvatskoj jest pravo na prosvjed. Svatko može izraziti neslaganje bilo kad i bilo gdje u Hrvatskoj na način kako to predviđaju naši zakoni, bez posljedica za prosvjednika. 

Ponovno bih naglasio, da rješenja problema ne treba tražiti izvan demokratskih institucija hrvatske države i mimo prihvaćenih demokratskih standarda. 

Upravo bi se branitelji trebali najviše zauzimati za takav institucionalni dijalog jer su u Domovinskom ratu ugradili sebe u temelje Republike Hrvatske, u njezinu državnost, samostalnost, pa tako i u njezine institucije. 

predsjednik Sabora Leko s braniteljima u Hrvatskom saboruIz tog razloga drago mi je da vas nakon 11 dana prosvjeda mogu pozdraviti u Hrvatskome saboru - u vašoj i našoj kući jer Sabor i simbolički i stvarno predstavlja sve građane naše zemlje. 

Hrvatski sabor je mjesto gdje se svi interesi hrvatskih građana moraju čuvati i zastupati i gdje se treba voditi dijalog o rješavanju problema naših građana, pa tako i hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida. To je i razlog zašto se održava ovaj okrugli stol. Dakle, da iznesemo stajališta i da u dijalogu tražimo rješenja. 

Poštovani branitelji, kolegice i kolege, prvo bih želio čuti gospodina Glogoškog, a onda naravno i druge vas poštovane hrvatske ratne vojne invalide 222kao i vas zastupnike u Hrvatskome saboru. 

Molim da se potrudimo da svojom raspravom konstruktivno tražimo rješenja u korist naše bolje budućnosti. Hvala.