Predsjednik Sabora primio mađarskog, korejskog i crnogorskog veleposlanika

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je veleposlanike Republike Mađarske Pétera Györkösa i Republike Koreje Dae-Ho Byuna u nastupni posjet te veleposlanika Crne Gore Branka Lukovca u radni posjet.

Predsjednik Sabora Luka Bebić zahvalio je mađarskom veleposlaniku Péteru Györkösu na kontinuiranoj snažnoj pomoći koju Republika Mađarska pruža Republici Hrvatskoj sve od njezinog osamostaljenja. S veleposlanikom je dogovorio nastavak dosadašnje uspješne suradnje na parlamentarnoj razini u okviru redovitih susreta predsjednika parlamenata u hrvatsko-mađarskom pograničnom području te je zahvalio na spremnosti Mađarske da Hrvatskoj prenese svoja iskustva i znanja u vezi s pripremama za ulazak u EU i NATO. U razgovoru je potvrđen i obostran interes za intenziviranje suradnje u infrastrukturnim projektima, energetici, zaštiti okoliša i kulturnim projektima.

Crnogorski je veleposlanik Branko Lukovac u razgovoru s predsjednikom Sabora prenio želju predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da se održi već uspostavljeni intenzitet kontakata na državnoj razini, budući da se time u znatnoj mjeri pridonosi stvaranju pozitivne atmosfere i povjerenja među građanima obje države. Predsjednik Sabora je rekao kako potrebe razvoja i komunikacija traže uklanjanje svih prepreka suradnji te je izrazio spremnost Hrvatske da Crnoj Gori nastavi pomagati u procesu približavanja Europskoj uniji i NATO-u. U razgovoru je zaključeno kako je kroz susrete na političkoj razini nužno poslati poruke prije svega gospodarskim čimbenicima koji su već pokazali interes za ulaganje u razne projekte od obostrane koristi. Istaknut je i značaj povezivanja pojedinih regija i gradova te uloga manjina, hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj, kao važnih mostova suradnje.

U razgovoru s veleposlanikom Dae-Ho Byunom predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je izrazio zadovoljstvo što ga može pozdraviti kao prvog stalnog veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj. Tu je činjenicu pozdravio kao znak da Republika Koreja želi intenzivirati već ionako dobre odnose s Republikom Hrvatskom. Koreanski je veleposlanik predsjednika Sabora informirao o rastućem interesu koreanskih gospodarstvenika za ulaganje u Hrvatsku, u brodogradnju i posebice riječku luku koja bi dobila realne šanse za povećanje prometa u slučaju da Koreja s Europskom unijom sklopi sporazum o slobodnoj trgovini, o čemu su pregovori u tijeku. Dogovorena je i uspostava tješnje parlamentarne suradnje nakon parlamentarnih izbora u Koreji u travnju ove godine.

Author: Ured predsjednika Sabora