Predsjednik Sabora Luka Bebić uputio čestitku građanima povodom Dana neovisnosti

Zagreb – Povodom predstojećeg Dana neovisnosti, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske:

"8. listopada 1991. godine, na sjednici Hrvatskoga sabora održanoj u dramatičnim okolnostima u podrumu zgrade INA-e, nakon raketiranja Banskih dvora i očitog pokušaja atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i hrvatske predstavnike u predsjedništvu i vladi tadašnje SFRJ, donesena je odluka o raskidanju državnopravnih sveza s republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Toplo pozdravljena među svim domoljubima i iskrenim prijateljima Hrvatske, ta je odluka bila izraz odlučnosti i spremnosti građana Hrvatske da obrane svoje legitimno pravo na život u slobodi, miru i demokraciji. Bila je to i jasna poruka agresoru, ali i nesklonim međunarodnim čimbenicima, da je hrvatski narod jedinstven i da ga neće pokolebati nikakvi pokušaji vojnih udara kao ni međunarodni pritisci tzv. realpolitike.

Dvadeset godina kasnije, samostalna, neovisna i međunarodno priznata Republika Hrvatska se, nakon zaključenja pretpristupnih pregovora, priprema postati 28. članica Europske unije, velike obitelji europskih naroda koja dijeli zajedničke vrijednosti demokracije, zaštite ljudskih prava, vladavine pravne države i tržišnog gospodarstva. Ratna razaranja, zaglušujuća buka topova i raketnih bacača, spaljena i do temelja porušena sela i crkve, plač djece u izbjeglištvu, humanitarni konvoji – sve to se iz današnje perspektive, kada građani Hrvatske žive u miru i slobodi, čini dalekim, gotovo nemogućim. Stoga je Dan neovisnosti prigoda da se prisjetimo svih žrtava u Domovinskom ratu, kao i da im izrazimo poštovanje. Na Dan neovisnosti iskazujemo i našu najiskreniju zahvalnost hrvatskim braniteljima, njihovoj neizmjernoj hrabrosti i požrtvovnosti. Prigoda je to i da se prisjetimo elana koji nas je, vođen dalekovidnom politikom dr. Franje Tuđmana, nosio prema pobjedi u Domovinskom ratu.

U ovih dvadeset godina hrvatski su građani uspješno svladali sve prepreke koje su im se našle na putu, od proglašenja neovisnosti pa sve do zaključenja pregovora s Europskom unijom nikada ne odustajući od vizije života u slobodi, demokraciji i miru. To mi pruža nadu i učvršćuje moje uvjerenje da ćemo uspješno prebroditi i sadašnju financijsku i gospodarsku krizu koju, na žalost, dijelimo s ostatkom svijeta te se opet okrenuti razvoju.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan Dan neovisnosti i želim da ga provedu u radosnom raspoloženju."
 

Author: Ured predsjednika Sabora