Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s parlamentarnim izaslanstvom Sjeverne Rajne-Vestfalije

Zagreb – „Iznimno sam zadovoljan bilateralnim odnosima Sjeverne Rajne-Vestfalije i Hrvatske koji su tradicionalno vrlo dobri i partnerski“, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na sastanku s izaslanstvom pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije koje predvodi predsjednik parlamentarnog Odbora za Europu i jedan svijet Werner Jostmeier.

Predsjednik Sabora je ujedno izrazio nadu da će Sjeverna Rajna-Vestfalija nastaviti sa čvrstom podrškom koju je do sada pružala Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju, osobito u pogledu ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora. "Bilo bi nam iznimno drago kada bi njemački parlament bio u prvim redovima ratifikacije hrvatskog Pristupnog ugovora s Europskom unijom. Bio bi to izrazito pozitivan signal ostalim članicama Unije", dodao je Bebić. Utjecaj Sjeverne Rajne-Vestfalije u parlamentarnom životu i političkim zbivanjima SR Njemačke je izuzetno snažan, budući da ova savezna pokrajina daje petinu ukupnog broja zastupnika u njemačkom parlamentu. Podsjećajući na riječi pape Benedikta XVI., Jostmeier je istaknuo kako je „Hrvatska bila i jest integralna sastavnica Europske unije“. "Sretni smo što je Hrvatska odabrala put europskih integracija i naše je mišljenje kako će Hrvatska svojim ulaskom u članstvo Unije obogatiti Europu", rekao je Jostmeier. 

Jačanje parlamentarne suradnje te suradnja i razmjena na lokalnoj razini, koje se ostvaruju putem partnerstva gradova prijatelja, u obostranom su interesu, ocijenili su Bebić i Jostmeier izrazivši uvjerenje kako na tom području postoje široke mogućnosti produbljivanja odnosa. Osvrnuvši se na gospodarske odnose dviju zemalja, Bebić je podsjetio kako je Njemačka 2010. godine sa 1,5 milijuna njemačkih turista i 11,5 milijuna noćenja bila prva po dolasku stranih turista i broju noćenja u Hrvatskoj te kako se taj trend nastavio i u prvih sedam mjeseci 2011. godine. U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom Njemačka zauzima drugo mjesto s robnom razmjenom od 2,8 milijardi eura 2010. godine, a po izravnim stranim ulaganjima treće mjesto sa 3,06 milijardi eura u razdoblju od 1993. do danas.

"Njemačke investicije su više nego dobrodošle u Hrvatskoj, a gospodarsku suradnju moguće je razvijati na različitim područjima kao što su obnovljivi izvori energije, cestovna i željeznička infrastruktura, dodao je Bebić. "U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već niz godina posluju brojne hrvatske tvrtke (Ingra, Đuro Đaković, Radnik, Zagreb-montaža, Monting, MONTinvest), koje su pouzdani i uspješni poslovni partneri njemačkim poduzećima i nadamo se kako će one pronaći svoje mjesto za buduće intenziviranje gospodarske suradnje", zaključio je Bebić.
 

Author: Ured predsjednika Sabora