Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom poljskoga Senata Bogdanom Boruseviczem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Republike Poljske Bogdanom Boruseviczem, koji je u Zagrebu prisustvovao svečanosti inauguracije izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. 

U središtu razgovora bile su kriza u Ukrajini te politička i gospodarska suradnja Hrvatske i Poljske. Leko i Borusewicz složili su se u mišljenju kako je stanje u Ukrajini opasnost za mir u Europi te su izrazili nadu da će mirovni sporazum iz Minska sve strane provesti do kraja. Istaknuli su važnost energetske neovisnosti te ocijenili kako dvije zemlje na tom području mogu značajnije surađivati. Poljska bi ove godine trebala dovršiti LNG terminal, rekao je Borusewicz. Dodao je kako je Poljska zainteresirana za to da i Hrvatska realizira projekt LNG terminala na Krku te da se dva terminala u budućnosti povežu. 

Leko je rekao da je Hrvatska unutar Europske unije zainteresirana i za suradnju s Višegradskom skupinom, koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Borusewicz je pozdravio tu ideju rekavši kako je to želja i Poljske. 

Dvojica čelnika razgovore će nastaviti već početkom ožujka kad predsjednik Hrvatskoga sabora putuje u službeni posjet Poljskoj. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora