Predsjednik Sabora Josip Leko posjetio Hrvate u Varešu, Žepču i Usori

Vareš/Žepče/Usora – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko završio je u utorak, 30. listopada, službeni posjet Bosni i Hercegovini obilaskom Vareša, Žepča i Usore, gdje se susreo s predstavnicima lokalnih vlasti i hrvatskoga naroda u tim općinama.

U Varešu je 1991. živjelo oko 9 tisuća Hrvata, gotovo svi su protjerani u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993., a procjenjuje se da ih se vratilo između 2 i 3 tisuće. Načelnik Općine Vareš Avdija Kovačević zahvalio je Republici Hrvatskoj na pomoći koja je upućena svim građanima. -Ta je pomoć u materijalnom smislu bila impresivna, a u političkom i ljudskom nemjerljiva, rekao je Kovačević.

Predsjednik Općinskog vijeća Vareša Zdravko Marošević istaknuo je kako u toj općini u političkom smislu vlada potpuni suživot te da se odluke u Vijeću donose konsenzusom. Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da je u Varešu, usprkos egzodusu Hrvata, na planu povratka učinjeno više nego u mnogim drugim općinama u BiH. -Hrvatska je to prepoznala i prepoznat će kao dobar ulog u europsku, demokratsku BiH i na tome ćemo raditi i dalje, kazao je Leko. 

U Općini Žepče danas živi oko 18 tisuća Hrvata, istaknuo je načelnik Općine Mato Zovko, dodavši da je to dvostruko više nego 1991. godine te da su Hrvati danas većinski narod u Žepču. Naglasio je da je ostvaren potpuni suživot Hrvata i Bošnjaka koji sve odluke u Općinskom vijeću donose zajednički. U Žepču su posebno ponosni na sustav obrazovanja, dodao je Zovko, istaknuvši kako imaju dvije srednje škole, glazbenu školu te oko 5 tisuća učenika i 600 studenata.

Predsjednik Sabora obišao je Katolički školski centar "Don Bosco" u kojem je nedavno, uz pomoć Republike Hrvatske, otvorena sportska dvorana. -Nakon posjeta Sarajevu mogu reći da u Bosnu i Hercegovinu treba doći da biste je upoznali, a u Žepče treba doći da biste u Bosnu i Hercegovinu vjerovali, rekao je Leko, izrazivši zadovoljstvo ostvarenim suživotom i napretkom općine.

Općina Usora ustrojena je 1998. od dijelova općina Doboj i Tešanj te u njoj, prema riječima načelnika Ilije Nikića, živi oko 95 posto Hrvata, odnosno oko 7.500. Kao glavni cilj istaknuo je zaustavljanje iseljavanja te otvaranje gospodarske zone. -Pozvali smo Hrvatsku da konkretno pomogne Usori na način da u uređene gospodarske zone dođu poduzeća iz Hrvatske i da tako pomognemo ljudima da opstanu na ovim prostorima i da zaustavimo iseljavanje usorskih Hrvata, kazao je Nikić. Usorani su izrazili nezadovoljstvo što u posljednje vrijeme Konzularno predstavništvo Hrvatske u ovoj općini radi samo jedan dan u mjesecu.

Leko je kazao kako vjeruje da će, usprkos financijskim  i organizacijskim poteškoćama, ovaj problem uskoro biti riješen. -Ključno pitanje je kako osigurati institucionalnu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Hrvata u BiH, bez obzira na svoje političke razlike, trebaju odrediti svoje strateške ciljeve, poručio je Leko na susretu s predstavnicima usorskih Hrvata.

Leko se susreo i s članovima KUD-a "Ivan fra Frane Jukić" iz Sivše koji su ga pozdravili izvođenjem tradicionalnih usorskih plesova i pjesama.

Author: Ured predsjednika Sabora