Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se s visokim državnim dužnosnicima Bosne i Hercegovine

Sarajevo - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, zajedno sa saborskim izaslanstvom u kojem su zastupnici Igor Dragovan, Ivan Šuker i Perica Jelečević. Sastao se s čelnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedateljem Denisom Bećirovićem te zamjenicima predsjedatelja Miloradom Živkovićem i Božom Ljubićem. Održao je i sastanke s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem.

Leko je naglasio da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske i partnerske zemlje te dodao kako je Hrvatska zainteresirana za napredak BiH u pristupanju Europskoj uniji i NATO-u. -Hrvatska podupire napore da se unutar Bosne i Hercegovine pronađe rješenje kako bi bila funkcionalnija država i da se osigura ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i svih građana, rekao je Leko.

Bećirović je rekao kako Bosna i Hercegovina na Hrvatsku gleda kao na strateškog partnera. Dodao je da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji poticaj BiH na njezinu putu u euroatlantske integracije. Istaknuo je da se zauzima za što skorije potpisivanje Ugovora o imovinsko-pravnim odnosima te Sporazuma o privremenom zapošljavanju radnika iz BiH u Hrvatskoj.

Na sastancima je bilo riječi i o neriješenim pitanjima između dviju država, ponajprije o Sporazumu o granici čijoj se ratifikaciji protive predstavnici Republike Srpske u tijelima BiH. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istaknuo je da o granici treba početi pregovarati ispočetka. Kad je riječ o gradnji Pelješkog mosta, Leko je naglasio da je to unutarnje pitanje Hrvatske, ali će se svakako uvažiti i interesi BiH. Bez obzira na to što postoje otvorena pitanja, na svim sastancima s predstavnicima BiH zaključeno je kako ta pitanja ne utječu na odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su ocijenjeni izvrsnim i prijateljskim.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko tijekom dana sastat će se i s predstavnicima Međureligijskoga vijeća BiH te s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. U srijedu će posjetiti Vareš, Žepče i Usoru gdje će se sastati s predstavnicima lokalnih vlasti i hrvatskoga naroda u tim općinama.

Author: Ured predsjednika Sabora