Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se s čelnicima Republike Bugarske

Sofija - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenome posjetu Bugarskoj. Sastao se s predsjednicom Narodnoga sobranja Republike Bugarske Ceckom Cačevom, predsjednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. 

U svim razgovorima s najvišim bugarskim čelnicima zaključeno je kako dvije zemlje imaju povijesno dobre odnose te zajedničke interese u Europskoj uniji. U središtu razgovora bile su energetska i sugurnosna politika Europske unije te proširenje na države Zapadnoga Balkana. Istaknuto je kako je zajednički interes diversifikacija opskrbe plinom, posebice plinovod TANAP kojim bi EU dobivala plin iz Azerbajdžana, a pozdravljen je i projekt LNG terminala na Krku. 

Kad je riječ o politici proširenja Europske unije, bugarski čelnici i predsjednik Hrvatskoga sabora složili su se kako trajni mir i napredak Jugoistočne Europe može osigurati samo perspektiva članstva u EU-u za sve zemlje te regije. Istaknut je i zajednički interes Bugarske i Hrvatske za ulazak u šengensko područje te za jačanje gospodarske razmjene. 

Predsjednik Bugarske Plevnelijev najavio je da će 14. i 15. travnja ove godine boraviti u službenome posjetu Hrvatskoj kada će s hrvatskim čelnicima nastaviti razgovore o daljnjoj političkoj i gospodarskoj suradnji. 

U izaslanstvu su Hrvatskoga sabora u Bugarskoj i zastupnici Ilija Filipović i Silvano Hrelja. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora