Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Japana Nobuom Kishijem

Zagreb - Hrvatska je otvorena za japanske investitore u raznim područjima gospodarstva - od energetike do turizma, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko zamjeniku ministra vanjskih poslova Japana Nobuou Kishiju, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Dodao je kako je trgovinska razmjena između dvije zemlje u 2012. godini zabilježila rast od 20 posto, ali da su u padu investicije.

Leko i Kishi su se usuglasili kako će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji olakšati i gospodarsku suradnju Hrvatske i Japana. -Japan i Europska unija pregovaraju o potpisivanju Sporazuma o gospodarskom partnerstvu i Sporazuma o strateškoj suradnji pa očekujem jačanje gospodarske suradnje Japana i EU-a, a samim time i Japana i Hrvatske, rekao je Kishi. Istaknuo je da je japansko gospodarstvo ojačalo u ovoj godini te da to pozitivno utječe i na europsku i na globalnu ekonomiju.

Kishi, koji je ujedno i glavni tajnik skupine prijateljstva Japana i Hrvatske u japanskom parlamentu, naglasio je da je izabrao Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet na dužnosti zamjenika ministra vanjskih poslova. Smatra da Hrvatska ima ulogu stabilizatora i graditelja mira u regiji Jugoistočne Europe te je podsjetio da Japan vodi aktivnu pacifističku politiku u regiji Dalekog Istoka.

Dogovoreno je da se organiziraju uzajamni posjeti međuparlamentarnih skupina prijateljstva, što je predložio zastupnik Davorin Mlakar, voditelj skupine prijateljstva Hrvatska-Japan u Hrvatskom saboru i bivši veleposlanik Hrvatske u Japanu. Leko i Kishi pozdravili su činjenicu da broj japanskih turista u Hrvatskoj raste iz godine u godinu što doprinosi jačanju veza između dva naroda i dvije države.

Author: Ured predsjednika Sabora