Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio bugarskog ministra vanjskih poslova Nikolaya Mladenova

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolaya Mladenova u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je u razgovoru s bugarskim ministrom vanjskih poslova izrazio zadovoljstvo političkim odnosima koji su tradicionalno vrlo dobri, prijateljski i u konstantnom usponu. Bugarska osim toga Hrvatskoj pruža snažnu podršku za članstvo u Europskoj uniji, a spremno ju je podržala i u procesu ulaska u NATO. Predsjednik Bebić je rekao kako su se bugarska iskustva u tim integracijskim procesima pokazala vrlo korisnima.

Govoreći o parlamentarnoj suradnji, predsjednik Sabora naglasio je kako Lisabonski ugovor otvara mogućnost buduće suradnje hrvatskog i bugarskog parlamenta i u zaštiti nacionalnih interesa u okviru Europske unije.

U razgovoru je izražen obostrani interes za tješnju gospodarsku suradnju kao i potreba za boljim prometnim povezivanjem dviju država. Predloženo je uvođenje direktne zračne linije Zagreb-Sofija, a razgovaralo se i o mogućnostima da se hrvatske građevinske tvrtke uključe u izgradnju i obnovu prometne i energetske infrastrukture u Bugarskoj.

Dvojica su dužnosnika razgovarala i o stanju u regiji. Naglašeno je kako Hrvatska i Bugarska mogu imati ključnu ulogu u stabilizaciji ovog dijela Europe.
 

Author: Ured predsjednika Sabora