Predstavljen Twinning light ugovor - projekt prilagodbe Sabora djelovanju u EU-u

Zagreb - Projekt prilagodbe Hrvatskoga sabora funkcioniranju unutar EU-a predstavljen je u Hrvatskome saboru i u šest mjeseci trebao bi pripremiti najviše hrvatsko zakonodavno tijelo za djelovanje nakon što Hrvatska postane punopravna članica Unije. 

Tzv. Twinning light projekt predstavili su dužnosnici EU-a, Sabora i Mađarske, zemlje partnera čiji će stručnjaci prenijeti saborskim zastupnicima i službenicima iskustva iz prilagodbe mađarske Nacionalne skupštine. Tri osnovne komponente projekta su izrada pravnog okvira za funkcioniranje Sabora kao parlamenta buduće članice EU-a, uspostava organizacijske strukture i poboljšanje komunikacije s javnošću o parlamentarnim aktivnostima. 

Šef misije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je da je stopa "europskih" zakona koje je Sabor dosad usvojio impresivna, a promjene koje doživljava hrvatsko zakonodavstvo "pozitivna tiha revolucija". Dodao je da će projekt doprinijeti transparentnijem i učinkovitijem provođenju reformi, povećati administrativne kapacitete Sabora i proširiti profesionalna znanja saborskih službenika. Podsjetio je da je Lisabonski ugovor dao nacionalnim parlamentima veću važnost u donošenju zakona Unije i upozorio da je pred Saborom veliki posao usvajanja i izmjena zakona i nakon što Hrvatska uđe u EU.

"Sami odgovaramo za svoju sudbinu, ali nismo sami i imamo potporu i optimizam naših partnera što nas ohrabruje", rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić koji je posebno zahvalio Mađarskoj, zemlji partneru u postupku pristupanja Hrvatske NATO-u. Dodao je da proširenje Unije ne treba stati nakon prijema Hrvatske i treba uključiti sve zemlje jugoistočne Europe koje imaju ambicije i kapacitete. "U EU-u ćemo raditi na dobrobit naše domovine, ali i na jačanju EU-a kao svjetskog faktora", istaknuo je predsjednik Sabora.

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Imre Gyorkos rekao je da potpisivanje pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a "nije kraj, nego kraj početak". "Dan poslije je najveći izazov za ustavni i pravni poredak Hrvatske", naglasio je Gyorkos.

Twinning light projekt vrijedan je 241.582,76 eura i trajat će do srpnja, a provodit će se kroz 18 različitih aktivnosti, seminara i studijskih putovanja u Bruxelles i Budimpeštu.
 

Author: Hina