Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika latvijskog Parlamenta Gundarsa Daudzea

Zagreb - Odnosi Hrvatske i Latvije izvrsni su i Latvija podržava Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić nakon susreta s čelnikom latvijskog parlamenta Gundarsom Daudzeom koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj.

"Od neovisnosti Latvije do danas naši su odnosi izvrsni. Uživamo potporu u svim područjima, ne samo oko prijema u NATO nego i u pristupnim pregovorima s EU-om gdje koristimo i njihova iskustva koja rado dijele s nama", rekao je Bebić u izjavi za novinare dodajući da su Latvija i Mađarska prve dvije zemlje koje su ratificirale sporazum o prijemu Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

Daudze se složio s hrvatskim kolegom izjavivši da su "odnosi između Latvije i Hrvatske i dosad bili dobri i konstruktivni, a sada su odlični". "Latvija i dalje ostaje zagovaratelj proširenja EU-a i ulaska Hrvatske u Europsku uniju", istaknuo je. Prisjetio se koliko je Latviji bila važna potpora drugih zemalja u trenutku njezina ulaska u EU i NATO. Daudze je čestitao Hrvatskoj na napretku koji je postignut u vezi s graničnim pitanjem sa Slovenijom i izrazio je nadu da će "pregovori Hrvatske o pristupanju EU-u biti završeni do kraja godine". Naglasio je da se uloga parlamenata ne smanjuje u trenutku ulaska neke zemlje u Uniju i rekao je kako se nada tješnjoj suradnji između dvaju parlamenata. "Složili smo se da bismo trebali iskoristiti dobru političku pozadinu za jačanje gospodarske suradnje. To bi se moglo pokazati korisnim i za prevladavanje ove postojeće krize i može naravno biti korisno za obje zemlje", rekao je Daudze.

Bebić je izjavio da Hrvatska želi nastaviti uspješnu suradnju s Latvijom, ali sada "puno konkretnije" na zadovoljstvo obaju naroda.

izjave za medije

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina