Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se sa zastupnicima u Bundestagu

Berlin – Drugoga dana službenog posjeta SR Njemačkoj predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u Berlinu s predsjednikom Odbora za turizam Bundestaga Klausom Braehmigom, predsjednikom Odbora za poslove Europske unije Bundestaga Gunterom Krichbaumom te Njemačko - hrvatskom skupinom prijateljstva u Bundestagu na čelu s voditeljem Horstom Meierhoferom.

Hrvatsko - njemačka suradnja na području turizma bila je središnja tema susreta predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića s predsjednikom Odbora za turizam Bundestaga Klausom Braehmigom kojem su prisustvovale i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović te predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir.

Hrvatska svoju budućnost vidi u razvoju turizma, koji je povezan s mnogim drugim gospodarskim granama, i spremna je surađivati s državama poput Njemačke na tom području, izjavio je predsjednik Sabora. Jadransko more naš je najveći prirodni resurs i od iznimne nam je važnosti sačuvati njegovu biološku i ekološku uravnoteženost, dopunila je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, potaknuvši pritom ideju o sklapanju međudržavnog sporazuma o suradnji u turizmu, što je predsjednik Odbora za turizam Bundestaga Braehmig ocijenio dobrim smjerom za razvoj buduće suradnje između Hrvatske i Njemačke. Tijekom susreta se, među ostalim, razgovaralo i o utjecaju klimatskih promjena na turizam i potrebnim mjerama kako bi se reducirale njihove negativne posljedice.

Glavna tema susreta predsjednika Sabora Luke Bebića s predsjednikom Odbora za poslove Europske unije Bundestaga Gunterom Krichbaumom bila je trenutačni status pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u okviru kojega je izaslanstvo Hrvatskoga sabora potvrdilo odlučnost i spremnost Hrvatske da pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja ove godine uspješno privede kraju. Upoznat s detaljima hrvatskih pristupnih pregovora Krichbaum je izrazio čvrstu podršku njemačke politike u preostalim otvorenim pitanjima u završnici hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Iskrenu podršku u posljednjim koracima pred ulazak u članstvo Europske unije dali su i članovi Njemačko - hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu, na čelu s voditeljem Horstom Meierhoferom, koji s velikim zanimanjem prate aktualni razvoj događaja te sva postignuća Hrvatske na putu u Europsku uniju. Na sastanku su najavljeni skori sastanci parlamentarnih skupina prijateljstva u Njemačkoj i Hrvatskoj kako bi se istražile nove mogućnosti suradnje između Hrvatskoga sabora i njemačkog Bundestaga.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora otputovat će u poslijepodnevnim satima u Duesseldorf gdje će se tijekom večeri i sutrašnjeg dana sastati s predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije Eckhardom Uhlenbergom, potpredsjednicom Pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije Gunhildom Boeth te predsjednikom Odbora za Europu i Jedan svijet Wernerom Jostmeierom.

Author: Ured predsjednika Sabora