Predsjednik Sabora Luka Bebić uputio čestitku povodom 19. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Zagreb – Uoči 19. godišnjice međunarodnog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske:

"Međunarodno priznanje neovisne Hrvatske, čiju devetnaestu obljetnicu slavimo 15. siječnja, događaj je koji je zauvijek odredio budućnost naše zemlje. Iako je gotovo trećina državnog teritorija bila okupirana, a rane zbog ubijenih, ranjenih, nestalih, izbjeglih i prognanih još itekako svježe i bolne, toga su dana kod svih hrvatskih domoljuba u zemlji i svijetu apsolutno prevladali oduševljenje i radost zbog izvjesnosti pobjede u legitimnoj borbi za slobodu i neovisnost.

Hrvatska je od tada nadalje nastavila neumorno grabiti velikim i odlučnim koracima prema zacrtanim ciljevima: oslobođenju zauzetog teritorija i uspostavi ustavnopravnog poretka u međunarodno priznatim granicama, obnovi ratom razrušene zemlje te povratku izbjeglica, stabilizaciji demokracije i višestranačja, jačanju pravne države i tržišne ekonomije, učvršćenju međunarodnog ugleda države i ostvarenju članstva u svim važnim međunarodnim organizacijama i integracijama.

Devetnaest godina kasnije, Hrvatska je sasvim drugačija, moderna i europska država. Iako još uvijek suočena s nizom problema, prije svega u gospodarstvu i pravosuđu, napredak je ipak na svim područjima života vidljiv i opipljiv jer u svim segmentima postoji volja i odlučnost da državu uredimo kako bi ona u prvom redu bila na usluzi vlastitim građanima. Ova obljetnica je, osim toga, posebna jer ćemo ove godine zaključiti i pretpristupne pregovore s Europskom unijom. Nakon stjecanja neovisnosti i članstva u NATO-u, time ćemo ostvariti i treći strateški cilj s početka devedesetih godina: članstvo u Europskoj uniji koje Hrvatskoj pruža veće mogućnosti za razvoj i napredak. Na dobitku će, i to je najvažnije, biti hrvatski građani.

Zasluge za sve dosad postignuto pripadaju svim hrvatskim domoljubima, a posebice braniteljima. Uz izraze zahvale građanima Republike Hrvatske, s iskrenim zadovoljstvom čestitam devetnaestu obljetnicu međunarodnog priznanja Lijepe naše."
 

Author: Ured predsjednika Sabora