Predsjednik Sabora Leko posjetio Crnu Goru

Podgorica – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko završio je u četvrtak dvodnevni posjet Crnoj Gori. Sastao se s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom crnogorskoga parlamenta Rankom Krivokapićem, ministrom kulture Crne Gore Pavlom Goranovićem, predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem.

Ocjenjujući dvodnevni posjet Crnoj Gori, Leko je rekao da je imao vrlo sadržajne razgovore s Đukanovićem i Krivokapićem o napredovanju Crne Gore prema EU-u i NATO-u te o suradnji u inicijativama EU-a poput Jadransko-jonske i Dunavske te one za zapadni Balkan.

-Imamo veoma slične poglede na probleme Jadransko-jonske inicijative i jugoistočne Europe. Tu tražim da postignemo sinergiju kako bismo s drugim državama jugoistoka Europe mogli prenositi iskustva Crne Gore koja je značajno napredovala u procesu pridruživanju EU-u, kazao je Leko.

Prigodom posjeta Hrvatskomu nacionalnom vijeću u Tivtu Leko je ocijenio kako je položaj Hrvata u Tivtu i Crnoj Gori mnogo bolji nego u mnogim zemljama Europske unije. - Ovo je susret sa sunarodnjacima u jednoj prijateljskoj zemlji koja nastoji što prije izgraditi društvo primjereno društvima članicama EU-a, što je interes Hrvatske i interes Hrvata u Crnoj Gori, rekao je Leko. Dodao je kako je opća ocjena da se Hrvati sve bolje pozicioniraju u crnogorskome društvu i državi gdje su predstavljeni u parlamentu i vladi što otvara mogućnost da se hrvatski problemi čuju i hrvatski interesi zastupaju. 

- Hrvati su na ovim prostorima oduvijek, imaju jaku kulturnu osnovu što je veoma važno i za Hrvate i Crnu Goru, oni su lojalni svojoj zemlji Crnoj Gori, istaknuo je Leko. Govoreći o problemima, predstavnici HNV-a istaknuli su nedostatak novca za izgradnju ustanova, jačanje škola, vrtića i veza s Hrvatskom.
 

Author: Hina/Služba za medije