U Saboru obilježena 100. obljetnica priznanja islama

Zagreb - Danas je u Hrvatskome saboru u dvorani Josipa Šokčevića održano svečano obilježavanje 100. obljetnice pravnoga institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj. Na svečanosti su osim predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera bili nazočni i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović te brojni drugi ugledni gosti.

Na svečanoj sjednici prisjetilo se na sjednicu Sabora održanu prije sto godina na kojoj je islam priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj, kao i na Zakon koji je Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije usvojio 27. travnja 1916.

''Hrvatska je već stoljećima domovina trima najvećim svjetskim monoteističkim religijama: kršćanstvu, judaizmu i islamu. Međuvjersko uvažavanje te pravo svake osobe da slobodno ispovijeda vjeru kao i njezina obveza da to isto pravo ne ometa pripadnicima drugih vjeroispovijesti na ovim su prostorima oduvijek bili preduvjet života u miru i stabilnosti. Tim više što su se na području jugoistoka Europe stalno prelamali interesi velikih političkih sila pri čemu je svako korištenje vjere u ideološke svrhe bilo uzrokom sukoba, pa i ratova. Veliki je doprinos islamske zajednice u obogaćenju Hrvatske. Muslimani u Hrvatskoj već stoljećima sudjeluju u gospodarskom, znanstvenom, političkom, kulturnom i sportskom životu čineći je boljom i naprednijom. Pravo na različitost i prihvaćanje različitosti jedan je od osnovnih postulata demokracije. Suprotstavljajući se svakom zlu koje bi narušilo dobre odnose između muslimana i ostalih građana Hrvatske, pokazujete vlastitim primjerom da je život bez predrasuda moguć i nadasve vrijedan življenja, ali i čuvate mir i stabilnost cijele Hrvatske'', poručio je akademik Reiner.

Za izniman doprinos suradnji, razvoju, jačanju raznolikosti te vjerskoga i kulturnoga identiteta i muslimana i pripadnika svih drugih religija u Republici Hrvatskoj predstavnici Islamske zajednice uručili su priznanja: Uredu Predsjednice RH - preuzela predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatskomu saboru - preuzeo predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, Vladi RH - preuzeo predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, Ministarstvu vakufa Kraljevine Saudijske Arabije, Diyanetu Republike Turske, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, Augustinu Bašiću, gradonačelnicima Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, a ''Povelju - utemeljitelja Zajednice'' dobili su muftija Ševko ef. Omerbašić, Ahmed Ikanović, Muhamed Tokalić, posthumno – preuzeli sin Neđad Tokalić i kćer Nađa Berbić, Emir Države Katar Hammad bin Halifa Al Thani – preuzeo ministar vakufa Države Katar Nj. E. Gajs bin. Mubarek El-Kuwari, Emir Emirata Šarža – šejh Sultan bin Muhamed El-Qasimi.

Author: Ured predsjednika Sabora