Reiner primio predsjednicu Nacionalnoga vijeća Savezne skupštine Švicarske Christu Markwalder

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se danas u Hrvatskome saboru s predsjednicom Nacionalnoga vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Christom Markwalder.

Predsjednica Nacionalnoga vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije putuje jednom godišnje s delegacijom Savezne skupštine u kojoj su zastupljene sve političke stranke. Za svoj prvi službeni posjet ove godine odabrali su Hrvatsku. U razgovoru je bilo riječi o dobrim prijateljskim i bilateralnim odnosima dviju država, te o velikom potencijalu za suradnju na područjima poput trgovine i gospodarstva, istraživanja i obrazovanja, turizma, kulture te parlamentarne suradnje.

"Bilateralni gospodarski odnosi Švicarske i Republike Hrvatske tradicionalno su dobri. Prostor za unaprjeđenje postoji, posebno u području privlačenja švicarskih investicija, no za to bi bila potrebna provedba reformi i uklanjanje nepravilnosti u administrativnom poslovanju Republike Hrvatske na koje se žale švicarski poduzetnici u Hrvatskoj, a na kojima sadašnja hrvatska Vlada upravo radi.

U Švicarsku je emigriralo u posljednjih 30 godina te ondje živi i radi oko 35.000 hrvatskih državljana koji bi isto tako mogli doprinijeti dinamici gospodarskih odnosa dviju zemalja. To bi možda bilo vjerojatnije kada bi postojao okvir kojim bi se takva suradnja poticala. No, neslužbeno, naše crkve i kulturni centri u Švicarskoj pokazuju da je broj Hrvata dvostruko veći - oko 80.000. Švicarska je prema svim osnovama omogućila da se Hrvati integriraju, ali i da ne zaborave svoj jezik i kulturu, te se radi toga u 94 škole u 20 kantona uči hrvatski, s oko 1.750 studenata. Također, postoji znatan broj novina i časopisa koji pridonose stalnom promicanju hrvatskoga jezika i kulture.

Također, podupirem Okvirni sporazum koji je potpisan u lipnju prošle godine između Švicarskoga saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. Njime je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF, odnosno oko 326,5 milijuna kuna, za projekte koji će se provoditi u razdoblju 2016. –2024. godine. Naglasio bih da je ukinuta i obveza putovnica za hrvatske državljane te da sada mogu u Švicarsku ući s osobnom iskaznicom.

Tijekom analiziranja naše parlamentarne suradnje zaključio sam da bi naši susreti trebali biti učestaliji, pa sam predložio da formaliziramo naše parlamentarne odnose memorandumom o razumijevanju, što je predsjednica Nacionalnoga vijeća Savezne skupštine Švicarske Konfederacije Christa Markwalder danas prihvatila“, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Author: Ured predsjednika Sabora