Reiner sudjelovao na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je na središnjoj svečanosti u povodu obilježavanja 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske danas, 28. svibnja 2016., na stadionu NK Zagreb. Potom je, predvodeći delegaciju HDZ-a, položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Osim načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generala Mirka Šundova, ministara obrane Josipa Buljevića, predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na manifestaciji se obratio prigodnim govorom i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner koji je istaknuo veliku važnost smotre Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj prije 25 godina.

"Smotra ZNG-a na stadionu NK Zagreb pred oko 15 tisuća ljudi bila je tada nepohodno važna jer je dala potrebnu nadu hrvatskom narodu da se može obraniti od postojećih prijetnji  daleko nadmoćnijeg  neprijatelja, te potvrda da ima svoje oružane snage'', rekao je akademik Reiner i istaknuo da je tada izravan prijenos smotre na Hrvatskoj televiziji ohrabrio i potaknuo motivaciju hrvatskoga stanovništva te je upravo zato taj dan proglašen Danom Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske.

''U daljnjem razvitku Hrvatske vojske hrvatski su vojnici uz hrabrost iskazali visoku profesionalnost i uvježbanost kao i spremnost da se naša vojska dalje razvija i modernizira.

U vrlo kratkome roku, kakvim se može pohvaliti malo država u svijetu, vi hrvatski vojnici, dočasnici i časnici postigli ste jako puno. Krenuli ste takoreći od nule da biste iz obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata izašli kao pobjednici, a potom ste uspješno proveli transformaciju u modernu vojsku NATO saveza'', kazao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Author: Ured predsjednika Sabora